Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ - ΕΡΓΑ - ΡΕΥΜΑΤΑ - ΟΡΟΙ
ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗΣ, 2007 ΣΕΛ. 2.460, ΤΙΜΗ: 100 ΕΥΡΩ

Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Πρόσωπα - έργα - ρεύματα - όροι Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Πρόσωπα - έργα - ρεύματα - όροι. Πρόκειται ίσως για το πιο θεμελιώδες έργο πάνω στα ελληνικά γράμματα. Ογκώδες και επιβλητικό από κάθε άποψη. Δυόμιση χιλιάδες σελίδες σε έναν καλοδεμένο, καλοτυπωμένο τόμο, με αισθητικά όμορφο εξώφυλλο. Μια εκατοντάδα συνεργάτες δούλεψαν σχεδόν είκοσι χρόνια για να αποτυπώσουν οποιαδήποτε γνώση, πληροφορία και τάση που σχετίζεται με τα ελληνικά γράμματα. Κάτι τέτοιες εκδόσεις αποδεικνύουν ότι όσες Wikipedia να μας προκύψουν το χειροποίητο ξεφύλλισμα δεν αντικαθίσταται με τίποτε. Το Λεξικό ήρθε για να μείνει, πολύ δύσκολα θα αντικατασταθεί στο άμεσο μέλλον. Οι συζητήσεις άρχισαν μαζί και οι κάποιες αντιρρήσεις θεωρητικών.
Στα ΝΕΑ του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου η Μάρω Δούκα τείνει την πιο τρυφερή συγγραφική χειρονομία. Και ίσως η άποψή της είναι η πιο σεβαστή. Τα γράμματα ξεκινάνε από τους συγγραφείς, χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ούτε θεωρία ούτε ακαδημαϊκή ζωή. Επομένως, όσοι έχετε κάποιες ειδολογικές αντιρρήσεις, αφήστε τις κατά μέρος και χαρείτε το πλουσιότερο βιβλίο για τα ελληνικά γράμματα!

1 σχόλιο:

  1. "TAXIDERMIA"
    Μεταμεσονύκτια προβολή στο cine ΦΑΡΓΚΑΝΗ (Αγ.Παντελεήμονα 10, Καμάρα)ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ στη 1πμ
    Σάββατο 3.11.07

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...