Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Η Εξιλέωση του Ίαν ΜακΓιούαν στη Βιβλιοθήκη Σερρών

Το μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα Ίαν Μακ Γιούαν «Εξιλέωση» (εκδόσεις Νεφέλη) θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των λογοτεχνικών σεμιναρίων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, στις 7.30 μμ στο χώρο της Βιβλιοθήκης με εισηγητή τον συγγραφέα Θεόδωρο Γρηγοριάδη.

Το μυθιστόρημα «Εξιλέωση» έχει βραβευτεί με τέσσερα λογοτεχνικά βραβεία διεθνώς, θεωρείται ίσως το αριστούργημα του συγγραφέα, αγαπήθηκε από το κοινό αφού πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και υμνήθηκε από τους περισσότερους κριτικούς σε όλον τον κόσμο. Η «Εξιλέωση» γυρίστηκε σε ταινία το 2007 με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι και θα προβληθεί σύντομα στην Ελλάδα

Το παραπάνω δελτίο τύπου αφορά τα Λογοτεχνικά σεμινάρια που οργανώνουμε στις Σέρρες φέτος με θέμα :"το μυθιστόρημα: δημιουργικές αναγνώσεις". Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης που τη δουλέψαμε πειραματικά την τριετία 1999-2002 και πήγε περίφημα. Στο μεταξύ χτιζόταν η βιβλιοθήκη και δώσαμε υπόσχεση να επανέλθουμε στο καινούργιο κτίριο δριμύτεροι. Έτσι, τον Οκτώβριο, ξεκινήσαμε με το μυθιστόρημα του Πιέρ Ασουλίν, "Ξενοδοχείο Lutetia" που βραβεύτηκε και ως το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα 2006 από το περιοδικό "Δε-κατα" και με χορηγό τη Mont Blanc.

Η πρώτη μας συνάντηση με παλιούς φίλους και καινούργιους πήγε περίφημα και επακολούθησε συζήτηση. Το καλό στις συναντήσεις αυτές είναι το πνεύμα που διέπει τον εισηγητή και το κοινό. Η εισήγηση είναι μια διαμεσολάβηση και παρουσίαση του κειμένου και του πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται ως μυθιστορηματικό είδος. Στη συζήτηση αναλύονται φυσικά και όλες οι κοινωνικοπολιτικές παράμετροι.

Σειρά έχει η "Εξιλέωση" του Ιαν ΜακΓιούαν. Ένα λογοτεχνικό επίτευγμα, η αποθέωση της τεχνικής και ωριμότητας του συγγραφέα. Ξαναδιαβάζοντάς το για την παρουσίαση ένιωσα την συνέχεια στο βρετανικό μυθιστόρημα αφού ο ΜακΓιούαν βάδιζε πάνω στα χνάρια της Τζέιν Ώστιν νοθεύοντας το υλικό του με δόσεις από Βιρτζίνια Γουλφ και Ε.Μ. Φόρστερ. Σϊγουρα όμως ένιωσα τα όρια και τις δυνατότητες του μυθιστορήματος ως είδους και αυτό θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε στις Σέρρες την άλλη Δευτέρα.

θα παίξουμε και trailer από την επερχόμενη ομώνυμη ταινία και θα ακουστεί και λίγο από το soundtrack της ταινίας.





2 σχόλια:

  1. Διαλέξατε πολύ ωραίο βιβλίο, συγχαρητήρια. Αν και είναι πολύ νωρίς, θα προσπαθήσς να έρθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι είναι τέλειο βιβλίο, τα δε αγγλικά του σε φέρνουν σε αδιέξοδο...Το ζήτησε ο κόσμος στην πρώτη συνάντηση για πιο νωρίς, να προλαβαίνουμε μετά τα ποτά και τα τσίπουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...