Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

"Χάρτες" παρουσίαση στην εφημερίδα Ποντίκι

Εβδομήντα σύντομες αλλά "γεμάτες" ιστορίες τις οποίες ο συγγραφέας έχει χωρίσει σε τέσσερις ενότητες, απαρτίζουν τους "Χάρτες", ένα βιβλίο διηγημάτων το οποίο μας περιφέρει σε επαρχίες και χωριά, πόλεις και συνοικίες, ξενιτιές και ερημιές, συντροφιά με ουτοπίες και δυστοπίες μέσα από τη γεωγραφία μιας ξεχωριστής γραφής. Προικισμένος με κοφτερή ματιά, ο Γρηγοριάδης είναι "μανούλα" στο να ξεχωρίζει την άλλη όψη του νομίσματος ή, καλύτερα, στο να κερδίζει την υπεραξία του. Στημένος πάντα στη σωστή γωνιά της καθημερινότητας, από κει που περνά η ζωή προκειμένου να κρύψει τα πολύτιμά της, αποσπά υλικά και τρόπους για να μιλήσεις. Μέσα από την πληθώρα διηγημάτων μιας΄ανάσας, ο συγγραφέας ξεχωρίζει λεπτομέρειες της πραγματικότητας, που παρέχουν άλλο αέρα στη ζωή, το χαμένο οξυγόνο της δικής τους αλήθειας, μιας αλήθειας που αλέθεται από τα επιβεβλημένα στερεότυπα της ευτυχίας. Μέσα από κάθε σύντομη ιστορία οι τόποι αποκτούν το πρόσωπο των ανθρώπων τους, όπως οι άνθρωποι βιώνουν τους τόπους σαν συνέχεια της ύπαρξής τους, μιας ύπαρξης γαντζωμένης στο σώμα. Σε κάθε ιστορία το σώμα βρίσκει το καλούπι του, παντού και πάντα, πανταχού παρόν και τα πάντα πληρούν: δράματα και κωμωδίες, έρωτες και μίση, όλος ο θίασος της ανθρώπινης κατάστασης με σάρκα και οστά διψά για ζωή, αναζητώντας απελπισμένα μια πηγή να ξεδιψάσει ή να πνιγεί. Μια πινακοθήκη ανθρώπων που ζητούν απεγνωσμένα να ζήσουν τον χάρτη τους, να μάθουν τη γεωγραφία τους, να νιώσουν τα δικά τους σύνορα.

Ξενοφών Μπρουντζάκης 19.12.07

4 σχόλια:

  1. Θοδωρή καλές γιορτές και να περάσεις καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μωσαϊκό της ανθρώπινης κοινωνίας το βιβλίο σου "Χάρτες", ψυχογραφημένο με μαεστρία. Το γλωσσικό σου ύφος γοητεύευ τον αναγνώστη. Σου εύχομαι να σε θυμούνται επίμονα οι εμπνεύσεις και να σε ξεχνά ο...χρόνος.
    Καλές γιορτές
    Φαίδων Θεοφίλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Φαίδων
    σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,μην νομίσεις ότι δεν τα έχουμε ανάγκη, σπανίζουν κι αυτά. Καλές γιορτές και εμπνεύσεις επίσης!

    Θεόδωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη, με τις ευχές μου, καλές γιορτές!
    Θεόδωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...