Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

A Candy... overdose


Το μυθιστόρημα του Λουκ Ντέϊβις Overdose ξαναθέτει τα όρια του μυθιστορηματικού είδους. Αν αποδεχόμαστε ως είδος την «επιστημονική φαντασία» ή την «εναλλακτική ιστορία» τότε τέτοιου είδους μυθιστορήματα είναι απλώς «drug-novel». Σε κάθε σελίδα οι δύο ήρωες κάνουν διαρκώς χρήση ναρκωτικών, τρυπιούνται, ρουφάνε, τρέχουν να βρουν τη δόση τους και πηδιούνται όποτε το καταφέρουν κι αυτό. Η Κάντι και ο Κόλιν ζούνε στο Σίδνευ του σήμερα, ερωτευμένοι και εξαρτημένοι τόσο ώστε τελικά να εξωθείται εκείνη στην πορνεία για να εξασφαλίσει τη δόση της. Γραμμένο το 1997 στην σκιά του «Trainspotting», κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ με τον τίτλο «Overdose».

Δεν θα είχε κανένα λόγο να κυκλοφορήσει αλλά προφανώς η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας «Candy» που στηριζόταν στο ομώνυμο βιβλίο και όπου έπαιζε η Άμπι Κόρνις και ο πρόσφατα χαμένος Χηθ Λέτζερ. Η ταινία στην Ελλάδα μάλλον δεν τα πήγε καλά αλλά αν έβγαινε τώρα σίγουρα θα προκαλούσε ενδιαφέρον να δεις τον Χηθ Λέτζερ να παίζει το 2006 έναν ηρωινομανή.

Το βιβλίο έγραψε ο Λουκ Ντέιβις, οδηγός φορτηγού, ποιητής, δάσκαλος, δημοσιογράφος, με τέσσερις ποιητικές συλλογές και δύο μυθιστορήματα. Διαβάζεται με αρρωστημένη περιέργεια και μετά θέλεις να το ξεχάσεις για πάντα. Μια για πάντα.

Σκέφτομαι ότι το Junky του Γουίλιαμ Μπάροουζ, γραμμένο το 1953, συμπύκνωσε την έξη με την λογοτεχνία σε μια γερή δόση. Όμως τότε τα ναρκωτικά ήταν μέρος μιας ιδεολογίας και κοινωνικής πρόκλησης ενώ τώρα αποτελούν το σύμπτωμα εκείνης της αποτυχημένης απόπειρας.

Αδιέξοδη πρόκληση, μόνον που ο Μπάροουζ πήγαινε τα ναρκωτικά εκεί που ήθελε η γραφή του: έτσι επιβίωσε ως τα 83 πεθαίνοντας από καρδιακή προσβολή.

1 σχόλιο:

  1. Το Candy ειναι μια εξαιρετικη ταινια και κυκλοφορει σε Dvd στην Ελλαδα εδω και δυο χρόνια με εξαιρετικη επιτυχία.
    Θα ηταν πολυ καλο να βγει στις αιθουσες η ακόμα να μοιραστει απο τις εφημερίδες αλλα ουτε σ αυτο δεν ειναι ικανες να πεισουν για την ενημερωση τους.
    Δεν εχει το σωστο κιτρινο χρωμα που προτιμουν οι περισσότερες.
    Μπορειτε ομως να το νοικιασετε στο video club της περιοχης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...