Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Ο πιο πολυδανεισμένος συγγραφέας στις Βρετανικές Βιβλιοθήκης


Ο Αμερικανός συγγραφέας που εκδίδει οκτώ θρίλερο το χρόνο και έχει πουλήσει 130 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ο Τζέιμς Πάτερσον, είναι ο συγγραφέας που τα βιβλία του δανείστηκαν περισσότερο την περασμένη χρονιά οι Βρετανοί αναγνώστες. Περίπου 1.5 εκατομμύρια φορές ήταν ο αριθμός των δανεισμών των βιβλίων του, ξεπερνώντας σε αριθμούς και την αγαπημένη συγγραφέα παιδικών βιβλίων την Ζακλίν Ουίλσον. Τα στοιχεία δόθηκαν από τον οργανισμό Public Lending Right που αποδίδει κάθε χρόνο πνευματικά δικαιώματα σε συγγραφείς των οποίων τα βιβλία δανείζονται από δημόσιες βιβλιοθήκες στη χώρα.

Η φήμη που θέλει ο Πάτερσον να έχει στήσει μια φάμπρικα παραγωγής βιβλίων δεν είναι καθόλου φανταστική. Ο ίδιος σχεδιάζει την πλοκή και μερικές ακόμη υπο-πλοκές στη δράση και στην συνέχεια κάποιοι άλλοι «συγγραφείς» αναλαμβάνουν να αποτελειώσουν το βιβλίο και να το παραδώσουν στην πεινασμένη για θρίλερ αγορά. Το περιοδικό «The Bookseller» αναφέρει ότι ο Πάτερσον στην πραγματικότητα είναι ένας μάνατζερ που ελέγχει μια σειρά από εμπορικά κατασκευάσματα ενώ το περιοδικό «Time» τον αποκαλεί επίσης «το μεγαλύτερο εργοστάσιο bestseller του κόσμου», προσθέτοντας: « Ή είναι ένας απίστευτα καλός συγγραφέας ή το Τέρας της επερχόμενης λογοτεχνικής Αποκάλυψης».

Σύμφωνα με την Nielsen BookScan τα βιβλία του Πάτερσον καλύπτουν το 2.7 % σε όλη την Βρετανική παραγωγή μυθιστορημάτων του 2007. Όταν υπέγραψε στην εκδοτικό οίκο Random House εκείνοι αναφέρονταν σε αυτόν ως «εταιρεία», ξεπερνώντας σε πωλήσεις διεθνώς ακόμη και τον Νταν Μπράουν, την ΤΖ.Ρόουλιγκ, τον Τομ Κλάνσι, τον Τζον Γκρίσαμ και άλλους….ταλαντούχους «γραφιάδες» του είδους.

Φυσικά οι αναγνώστες του Πάτερσον ποσώς ενδιαφέρονται ποιοι γράφουν τα θρίλερ, ούτως ή άλλως θέλουν την πατέντα. Μήπως και τα πετυχημένα σήριαλ της τηλεόρασης ομάδες σεναριογράφων δεν τα γράφουν;

Στον ίδιο τον Πάτερσον δεν αρέσει να αναφέρονται στη δουλειά του σαν «φάμπρικα», αλλά και ο ίδιος το προκαλεί όταν πέρυσι πέρασε μερικές εβδομάδες διακοπών στο Παλμ Μπητς για να αναρρώσει από μια εγχείρηση και ισχυρίστηκε ότι έγραψε 10 βιβλία.

Τα βιβλία του σπανίως λαμβάνουν κριτικές ή έχουν κάποιου είδους σοβαρής αποδοχής σε λογοτεχνικούς κύκλους ωστόσο τον διαβάζουν ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και τον διάβαζε και η συγχωρεμένη Νταιάνα (δείξε μου τι διαβάζεις να σου πω τι είσαι...)

Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του αναγνωστικού κοινού παίζει πια και η εκπομπή των «Richard and Judy book club» από το Channel 4 όπου προτείνει βιβλία στο κοινό με μεγάλη πειθώ και επιρροή κάτι που κάνει και το Oprah Book Club στην Αμερική.

Η λίστα ονομάτων παρακάτω δίνει το στίγμα της ευρύτερης διάθεσης των αναγνωστών. Κανένας συγγραφέας σχεδόν εξ αυτών δεν διεκδικεί κάποια λογοτεχνική δάφνη. Μάλιστα στο όνομα «Daisy Meadows» αντιστοιχούν 4 συγγραφείς «παιδικής φάμπρικας». Αναρωτιόμαστε βέβαια αν και τα «παιδικά» βιβλία είναι της ίδιας "ποιοτικής στόφας" με τα ροζ και θρίλερ που διαβάζουν οι μπαμπάδες και οι μαμάδες διαιωνίζοντας και στα βλαστάρια τους τα δικά τους αναγνωστικά γονίδια.


Οι πιο δανεισμένοι συγγραφείς:

James Patterson (θρίλερ)

Jacqueline Wilson (παιδικά)

Daisy Meadows (τέσσερις συγγραφείς μιας παιδικής σειράς με μάγους)

Josephine Cox (ροζ)

Nora Roberts (ροζ)

Danielle Steel (θρίλερ)

Ian Rankin (θρίλερ)

Mick Inkpen (παιδικά εικονογραφημέν)

Janet and Allen Ahlberg (παιδικά)

Francesca Simon (παιδικά)


3 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η έρευνα. Έχει γίνει ποτέ κάτι σχετικό στην Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου θαλασσόνειρο. Όχι σε επίπεδο πανελλήνιο δεν νομίζω. Απλώς κάθε βιβλιοθήκη δημόσια ή δημοτική μπορεί πια να υπολογίσει τα δικά της δανεισμένα. Άλλωστε δεν εφαρμόζεται και το PLR στην Ελλάδα, δηλαδή να λαμβάνουν οι συγγραφείς πνευματικά δικαιώματα από κάθε βιβλίο τους που δανείζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. διαχρονικοί και διακαείς πόθοι...@sea-dreamy

    καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...