Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

The Athens Prize for Literature 2007

Επειδή τα βιβλία είναι για πάντα-όσα τελικά αντέξουν-υπενθυμίζω την περυσινή μικρή λίστα-κατά αλφαβητική σειρά- του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος που κυκλοφόρησαν το 2006 για το βραβείο του περιοδικού (δε)κατα:


1. Πιέρ Ασουλίν, Ξενοδοχείο Lutetia (Πόλις)

Γάλλος συγγραφέας και κριτικός της Le Monde. Συγκινητική ιστορία στα χρόνια του μεσοπολέμου, ιστορικής μνήμης, άπειρων χαρακτήρων, μέσα σε ένα ξενοδοχείο που συμβολίζει και την τύχη της Ευρώπης.

2. Γιασμίν Γκατά, Η καλλιγράφος του Βοσπόρου (μελάνι)

Γαλλίδα συγγραφέας από Λιβανέζα μητέρα, το 1975. Η ιστορία τέλη εικοστού αιώνα με αναφορές στο οθωμανικό παρελθόν που αλλάζει, η τέχνη καλλιγραφίας, τόπος Τουρκία, λιτό ύφος.

3. Βλάντιμιρ Κάμινερ, Η ρώσικη ντίσκο (Κέδρος)

Ρώσος συγγραφέας (γεννημένος το 1967) που ζει στο Βερολίνο. Κοινωνική σάτιρα, οι αλλαγές το 89, οι ζωές των μεταναστών, σπονδυλωτό, σαρκαστικό, νεανικό ζωντανό βλέμμα.

4. Ενρίκε Βίλα Μάτας, Η αρρώστια του Μοντάνο (Καστανιώτης)

Ο Ισπανός συγγραφέας (1948) από την Βαρκελώνη γράφει για μια πρωτότυπη λογοτεχνική ασθένεια, ύμνος στην λογοτεχνία, διέξοδο στην επιβίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

5. Κάρλος Μαρία Ντομίνγκεζ, Το χάρτινο σπίτι (Πατάκης)

Αργεντινός συγγραφέας (1955), η έρευνα για την περιπέτεια ενός βιβλίου αποθεώνει την ύπαρξη της ίδιας της λογοτεχνίας και τον κόσμο της ανάγνωσης.

6. Ε.Λ.Ντόκτορoου, Το βιβλίο του Ντάνιελ (Πόλις)

Αμερικανός "κλασικός" συγγραφέας, γεννημένος το 1931, Αμερικάνικη τραγωδία στα χρόνια του Μακαρθισμού, πολιτικό μυθιστόρημα με θύματα τον κόσμο της Αριστεράς.

7. Γιούλι Τσε, Αετοί και Άγγελοι (Opus Magnum),

Γερμανίδα συγγραφέας (γεννημένη 1974) που επιχειρεί μια βουτιά στην σύγχρονη ζωή, γράψιμο σαν ένα παραισθητικό ταξίδι με επιρροές από τις ταινίες Ταραντίνο, και ταξίδια τύπου Μπάροους και Ίρβιγκ Γουέλς. Διπλές ταυτότητες και καταστάσεις εγκεφαλικές. Η κατάρρευση της καπιταλιστικής Ευρώπης.

Και το Βραβείο των 5.000 ευρώ και ενός πανάκριβου Mont Blanc (χορηγός του βραβείου) πάει στον κύριο Πιέρ Ασουλίν που το παραλαμβάνει σε μια όμορφη τελετή στην στοά Σπυρομήλιου, στο Attica.

Το αντίστοιχο για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα 2007 πήγε στην Δήμητρα Κολλιάκου με το "Θερμοκρασία δωματίου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γιώργος Περαντωνάκης γράφει για το Ελσίνκι στην Bookpess

   Διπλές ταυτότητες ως μορφές απόκρυψης Bookpress 31/10/2024 Το τελευταίο αυτό μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη ανήκει καταρχάς στη «λογ...