Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

κι άλλες πρωτιές

Η Ελλάδα χάνει το τρένο της πληροφορικής

Οκτώ θέσεις μέσα σε έναν μόλις χρόνο κατόρθωσε να χάσει η Ελλάδα στον πίνακα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με την κατάταξη των χωρών βάσει των επιδόσεών τους στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.

Τα μηνύματα είναι -για άλλη μια φορά- απογοητευτικά, καθώς η Ελλάδα τοποθετείται στην 56η θέση του πίνακα με βάση τον «Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας» που αξιολόγησε φέτος 127 χώρες. Συνολικά βλέπουμε την πλάτη σχεδόν όλων των εταίρων μας στην Ε.Ε. και της Τουρκίας, ενώ αν κάποιος αναζητήσει κάποια αισιόδοξη ένδειξη, ίσως (ίσως, όμως) παρηγορηθεί με το γεγονός ότι μόλις που ξεπερνάμε στην κατάταξη την Κίνα.

Ο δείκτης του φόρουμ μετρά τη δυνατότητα κάθε χώρας να αξιοποιήσει την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και τον βαθμό ετοιμότητας των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των κατοίκων όσον αφορά τη δυνατότητα χρήσης αυτών των τεχνολογιών. Δυστυχώς η σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν προκαλεί δυσάρεστες σκέψεις. Οταν το φόρουμ πραγματοποίησε τις πρώτες μετρήσεις και αξιολογήσεις το 2001-2002, η Ελλάδα ήταν στην 42η θέση και ένα χρόνο μετά κέρδισε 6 θέσεις στην κατάταξη. Στα επόμενα χρόνια όμως οι επιδόσεις διαρκώς χειροτέρευαν σε σύγκριση με άλλες χώρες και κατά το «ολυμπιακό» 2004 ξαναβρεθήκαμε στην 42η θέση. Εκτοτε και παρά την εμφάνιση και χρήση νέων υπηρεσιών (όπως η ευρυζωνικότητα), η Ελλάδα διαρκώς υποχωρεί για να βρεθεί το 2007 στη χειρότερη -ώς σήμερα- επίδοση που σηματοδοτεί η 56η θέση, λίγο πιο πάνω από τη μέση δηλαδή.

Στην κορυφή του πίνακα δεν σημειώθηκε αλλαγή, αφού όπως και πέρυσι Δανία και Σουηδία καταλαμβάνουν την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα και ακολουθούν η Ελβετία, οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη. *




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2008




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...