Τρίτη, 13 Μαΐου 2008

2008 International IMPAC Dublin Literary Award.Το Διεθνές Λογοτεχνικό Ιρλανδικό βραβείο αξίζει €100,000 -το ακριβότερο βραβείο στον κόσμο για ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε στα αγγλικά. Η μικρή λίστα προέρχεται από 137 υποψήφια μυθιστορήματα που πρότειναν 162 Δημόσιες Βιβλιοθήκες από όλο των κόσμο και από 122 διαφορετικές πόλεις.

Η μικρή λίστα του IMPAC 2008:

The Speed of Light – Javier Cercas (Spanish) in translation. Bloomsbury
The Sweet and Simple Kind – Yasmine Gooneraratne (Sri Lankan) Perrera Hussein Publishing House
De Niro’s Game – Rawi Hage (Lebanese / Canadian) House of Anansi Press
Dreams of Speaking – Gail Jones (Australian) Harvill Secker / Vintage
Let It Be Morning – Sayed Kashua (Israeli) in translation. Black Cat / Grove Atlantic
The Attack – Yasmina Khadra (Algerian) in translation. Vintage / Nan A. Talese
The Woman Who Waited – Andrei Makine (Russian) in translation. Sceptre
Winterwood – Patrick McCabe (Irish)
Bloomsbury

Ανάμεσά τους συγγραφείς που υπάρχουν στα ελληνικά όπως ο/η Γιασμίνα Χάντρα, Αντρέι Μακίν, Πάτρικ ΜακΚέιμπ ενώ «Η ταχύτητα του φωτός» του Χαβιέρ Θέρκας βρίσκεται και στην ΜΕΣΑΙΑ λίστα για το βραβείο Athens Prize for Literature 2008 για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα που μεταφράστηκε στην Ελλάδα.

Προηγούμενοι νικητές υπήρξαν τα μυθιστορήματα «Out Stealing Horses» του Per Petterson (2007) και «The Master» (Ο δάσκαλος) του Colm Tóibín (2006).

Πρόκειται για «λογοτεχνικά μυθιστορήματα» ευρείας αναγνωστικής και κριτικής αποδοχής που ακουμπάνε σημερινά κοινωνικά ζητήματα, διαθέτουν μοντέρνες αφηγηματικές φόρμες, χωρίς να εμπίπτουν στην παρωχημένη ασθένεια της "λογοτεχνίτιδας"-αθεράπευτη ακόμη στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: