Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Athens Prize for Literature τα Βραβεία


Δόθηκαν Δευτέρα βράδυ στις 8.30 μ.μ στο CityLink στη Στοά Σπυρομήλιου τα βραβεία του Athens Prize for Literature περιοδικού (δε) κατα με χορηγό την Mont Blanc:






Καλύτερο ξένο μεταφρασμένο μυθιστόρημα 2007 «Η ταχύτητα του φωτός» του Ισπανού συγγραφέα Χαβιέρ Θέρκας από τις εκδόσεις Πατάκη. Το σκεπτικό της βράβευσης διάβασε ο πρόεδρος της επιτροπής ξένου μυθιστορήματος Θεόδωρος Γρηγοριάδης και το βραβείο παρέλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας.

Καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα 2007 «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής Θάνασης Βαλτινός και πρόσφατα εκλεγμένος ακαδημαϊκός στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας έδωσε το βραβείο στην ελληνίδα συγγραφέα.

Κάθε βραβείο συνοδευόταν από 5.000 ευρώ και μία συλλεκτική πένα Mont Blanc, ενώ το βραβείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος.

Την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κακουλίδης. Στην τελετή βράβευσης και στην δεξίωση που ακολούθησε παραβρέθηκαν άνθρωποι του εκδοτικού κόσμου, συγγραφείς, ξένοι πρέσβεις και πλήθος κόσμος.

Είναι η δεύτερη χρονιά που δίνονται τα βραβεία Athens Prize of Literaure. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τα αντίστοιχα βραβεία πήρανε ο Γάλλος Πιέρ Ασουλίν με το “Ξενοδοχείο Lutetia” (εκδόσεις Πόλις) και η Δήμητρα Κολιάκου με το «Θερμοκρασία Δωματίου» εκδόσεις Πατάκη.


Ακολουθείστε τα links και διαβάστε τι έγραψαν κριτικοί- bloggers για τα βιβλία αυτά.


2 σχόλια:

  1. Ο Θέρκας το άξιζε και με το παραπάνω, το βιβλίο του είναι από τα ωραιότερα που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό!

    :-)) μπράβο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσε όπως και σε μας τα πέντε μέλη της επιτροπής για το ξένο μυθιστόρημα. Το ψηφίσαμε ανοιχτά, χωρίς μυστικούς φακέλλους και δικηγόρους που καταθέτουν τα αποτελέσματα την ώρα που τα ξέρει όλος ο κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...