Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Σέρρες πόλις και πολιτισμός


Πνεύμα θετικό σε νέες ιδέες


Η επαφή μου με την πόλη ξεκίνησε μέσα από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη τη δεκαετία του 1990 και συνεχίζεται ακόμη. Η πόλη ως σκηνικό μου χάρισε θέμα για το πιο ευπώληπτο βιβλίο μου, τον «Χορευτή στον ελαιώνα», στο οποίο προσπάθησα να ανιχνεύσω ιστορικά και πολιτισμικά ίχνη του παρελθόντος. Η πόλη για ένα μεγάλο διάστημα της ιστορίας της απαρνήθηκε το ιστορικό κομμάτι του ρόλου που διαδραμάτισε στην οθωμανική αυτοκρατορία ως σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών. Πιστεύω αυτό είναι που πρέπει να ανακτήσει και πάλι ως επίκεντρο των Βαλκανίων. Υπάρχουν άνθρωποι με πολλά ενδιαφέροντα αλλά είναι κάπως σκορπισμένοι.
Η Βιβλιοθήκη οργανώνει λογοτεχνικά σεμινάρια και αναδεικνύεται σε καθοριστικό αναγνωστικό πόλο. Εκτός από τα λογοτεχνικά σεμινάρια καθιέρωσε και Κινηματογραφική Λέσχη με θέμα την «λογοτεχνία στην οθόνη» και στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επαφή με τους Βαλκάνιους συγγραφείς καθώς και η διοργάνωση ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής. Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν εντός των τειχών (Γ.Καρτέρης, Λ.Μαραγκάκης, Λ.Μαυρόπουλος) και εκτός (Β.Τζανακάρη) και άλλοι που χρειάζονται ενθάρρυνση. Μεγάλη τύχη να υπάρχει το «ΓΙΑΤΙ» και ατυχία που σταμάτησε το «Δρομολόγιο». Πάντως διακρίνω ένα πνεύμα θετικό σε καινούργιες προτάσεις, υπάρχει δυνατό μουσικόφιλο κοινό, το ΔΗΠΕΘΕ ξεκινά ποιοτικά, ενώ με στεναχωρεί όταν φοιτητές των ΤΕΙ ανεβάζουν μια θεατρική επιτυχία της Αθήνας, τηλεοπτικών προδιαγραφών, αντί να πειραματιστούν με σύχρονα κείμενα ή να «ανακαλύψουν» έργα ντόπιων δημιουργών, όπως του Γιώργου Καφταντζή που έχει γράψει συγκλονιστικά αφηγήματα.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή , Σάββατο 21 Ιουνίου, στο αφιέρωμα για τις Σέρρες στην σειρά «ΠΟΛΗ».

3 σχόλια:

  1. Θοδωρή μου! Πολύ χάρηκα που βρεθήκαμε στην ίδια σελίδα!
    Είδα την αναπάντητή σου πριν από λίγο. Ζορίζομαι άσχημα αυτό το διάστημα, αλλά θέλω να σε δω μόλις ανηφορίσεις γιά Σέρρες!
    Την αγαπάς την άτιμη την πόλη μου (μας)!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να μη σε πειράζει να αναδημοσιεύσω το κείμενο στο blog μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...