Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

IMPAC σε Λιβανέζο συγγραφέα















Τελικά το πιο πλούσιο βραβείο του κόσμου είναι το
IMPAC Dublin Literary Award που το κέρδισε ο Rawi Hage με το μυθιστόρημά του De Niro's Game;

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στη Βηρυτό και έζησε τα εννέα χρόνια του εμφύλιου πολέμου στην πόλη πριν μεταναστεύσει στον Καναδά. Πρόκειται για το πρώτο του βιβλίο και συναγωνίστηκε 137 βιβλία που ήταν υποψηφιότητες 162 βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο.

Η ιστορία του αφορά τα δύσκολα χρόνια στην πατρίδα του, δυο φίλοι από παιδιά περιφέρονται στους κατεστραμμένους δρόμους, βγάζουν λεφτά μαζεύοντας άδειους κάλυκες. Χωρίς γονείς, κάθε μέρα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη, ενώ ονειρεύονται να δραπετεύσουν στη δύση. Σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές η γραφή του Hage είναι επηρεασμένη από το αμερικάνικο μυθιστόρημα αλλά διατηρεί και την αραβική ατμόσφαιρα που σημαίνει (σημειώνουμε εμείς) ο τέλειος συνδυασμός και μάλιστα για ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε επιπλέον και στα αγγλικά.

Τελικά σήμερα οι μόνες λογοτεχνίες που «πουλάνε» διεθνώς είναι όσες προέρχονται από ταλαντούχους συγγραφείς που ζούνε ή έζησαν σε κράτη με «ειδικά» καθεστώτα, σαν τον Ορχάν Παμούκ και πολλούς νέους Άραβες συγγραφείς ή χώρες με ισχυρή γλώσσα και δυνατή λογοτεχνική παράδοση σαν την Ισπανία.

Όμως το πιο πλούσιο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο δεν είναι το Ιρλανδέζικο αλλά το ισπανικό Premio Planeta de Novela που ανέρχεται σε €600,000. Αυτό το μάθαμε πρόσφατα από τον Χαβιέρ Θέρκας που ήταν στην επτάδα των υποψηφίων για το IMPAC με το μυθιστόρημα "Η ταχύτητα του φωτός". Ευτυχώς βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature των 5.000!

Προηγούμενοι νικητές υπήρξαν το «Out Stealing Horses» Per Petterson (2007) και το «The Master» («Χένρι Τζέιμς, ο Δάσκαλος» εκδ. Ωκεανίδα) του Colm Tóibín (2006).

Ανάμεσα στο διεθνές πάνελ των κριτών και η συγγραφέας Πατρίτσια Ντάνκερ της οποίας το μυθιστόρημα «Στα ίχνη μιας παραίσθησης …για τον Φουκώ» (1999 εκδόσεις Τραυλός) όταν το πρωτοδιαβάσαμε παραπατούσαμε κι εμείς από χαρά.

Ψάξτε το αν υπάρχει στα ελληνικά αλλιώς: Patricia DunckerHallucinating Foucault”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...