Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

The Booker shortlist 2008

Η μικρή λίστα έχει ως εξής:


 Aravind Adiga The White Tiger 

Sebastian Barry The Secret Scripture 

Amitav Ghosh Sea of Poppies 

Linda Grant The Clothes on Their Backs 

Philip Hensher The Northern Clemency

 
Steve Toltz A Fraction of the Whole

 

Ο Aravid Adiga ζει στην Ινδία και είναι ανταποκριτής των Τάιμς στην Ασία. Καλύπτει τις multicultural τάσεις της νέας βρετανικής πολιτικής του βιβλίου. Πρώτο του μυθιστόρημα.

Ο Sebastin Barry δοκιμασμένος αλλά με ένα θέμα αρκετά «ειπωμένο»: το πρόσφατο παρελθόν της Ιρλανδίας. Μου αρέσει ως συγγραφέας και έχω ήδη παρουσιάσει ένα πρόσφατο βιβλίο του. Θεωρείται φαβορί.

Ο Amitav Ghosh , δοκιμασμένος συγγραφέας, επίσης Ινδός με ένα εξ ίσου post colonial μυθιστόρημα-μάλλον η αγορά της Ινδίας ενδιαφέρει περισσότερο από την βρετανική. Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν δύο μυθιστορήματα, το "Γυάλινι ποτάμι" και "Σε μια αρχαία χώρα"

Η Linda Grant,  βρετανίδα, με σχετικά καλή φήμη, βραβείο Εβραϊκής Κοινότητας κ.α.  Το θέμα έχει μετανάστες και θυμίζει κάτι από Μόνικα Άλι. Δεν έχω διαβάσει κάτι δικό της, χρειαζόταν και μια γυναίκα στην εξάδα.

O Philip Hensher παλιό καλό παιδί του Granta-κατά τη γνώμη μας-ο καλύτερος εξ όλων. Πολυμορφικός συγγραφέας, απίστευτα διαβασμένος. Η δική μου ΨΗΦΟΣ κι ας έχω διαβάσει μόνον ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που είναι η θατσερική Αγγλία δηλαδή state of the nation μυθιστόρημα. Είναι ο πιο Βρετανός και αυτός που έρχεται η ώρα του…να το πάρει. Διαβάστε μια παρουσίαση παλιότερη.

Ο Steve Toltz , νέος, πρωτοεμφανιζόμενος, Αυστραλός, θέμα περιπλάνηση γιου –πατέρα ανά την υφήλιο, αυτός που θα φέρει την νεώτερη stylish γενιά πιο κοντά στο βραβείο (τύπου Γιαν Μάρτελ, Μαρκ Χάντον)

 

Επομένως πολύ-πολιτισμικότητα, η αγγλική γλώσσα και γραφή σε εκδοχές διηπειρωτικές. Μια λίστα μάλλον συγκρατημένη και με εκπλήξεις αφού ο Σάλμαν Ρούσντι, ο βραβευμένος με Booker των  Booker έμεινε απέξω και απομένει να δούμε αν ο κριτικός Τζον Σάδερλαντ θα μασήσει από αγανάκτηση το βιβλίο του Ρούσντι, όπως είχε ορκιστεί να κάνει σε περίπτωση που έμενε έξω από τις λίστες. 

2 σχόλια:

  1. file grigori (an epitrpete apo kapious kiklous an leme akoma filous tous filosu mas) SIMFONO APOLITA GIA TIN EPILOGI HENSHER.
    einai enas exeretikso siggrafeas kai efiestatos anthropos.
    filos mou akthe fora pou erexete ellada (erhete sihna) briskomaste.
    enono tin psifo mou me ti diki sou
    HENSHER FOR BOOKER!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις ο Χένσερ ισχυρίζεται ότι από 5 χρονών διαβάζει κάθε μέρα ένα βιβλίο...κι έχει εκνευρίσει πολύ κόσμο.

    Είναι και "προστατευόμενος" της τρομερής κυρίας A. S. Byatt.

    Α..θυμάμαι στο συνέδριο τότε στο Λονδίνο που του τηλεφώνησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...