Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Πόσο γρήγορα διαβάζουμε ένα κείμενο;


Ιδού πώς μεταφράστηκε από την Google αυτόματη μετάφραση κείμενο από τα αγγλικά (παρακαλώ προσέξτε την τέταρτη παράγραφο ):



Μπορείτε μελέτη ταχύτητα ανάγνωσης, όπως Γούντι Αλεν κάποτε: "Πήρα μια ταχύτητα ανάγνωσης πορεία όπου θα εκτελέσετε το δάχτυλό σας κάτω από τη μέση της σελίδας και ήταν σε θέση να διαβάζεται« Πόλεμος και Ειρήνη »σε 20 λεπτά. Πρόκειται για τη Ρωσία". 

Ο μέσος άνθρωπος διαβάζει μεταξύ 200 και 400 λέξεις το λεπτό και μπορεί να μάθει τις μεθόδους για την ανάγνωση τέσσερις φορές τόσο γρήγορα, αν και με κάποια απώλεια της κατανόησης. Υπάρχει ακόμη και μια Guinness World Records ταχύτητα ανάγνωσης πρωταθλητής - ένας Αμερικανός, Howard Berg, ο οποίος ισχυρίζεται 25.000 λέξεις για να διαβάσετε ένα λεπτό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να διαβάσει "Les Misérables" σε πέντε λεπτά. Πρόκειται για τη Γαλλία. 

Αλλά, όπως Mortimer Adler και Charles Van Doren έγραψε στο "Πώς να Διαβάστε ένα βιβλίο," το ιδανικό "δεν είναι απλώς να είναι σε θέση να διαβάσει ταχύτερα, αλλά για να είναι σε θέση να διαβάζουν με διαφορετικές ταχύτητες - και να ξέρετε όταν διαφορετικές ταχύτητες είναι κατάλληλα . " Προτείνουν ταχύτητα προσπαθώντας να διαβάσει την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας να καταλάβω γιατί μερικά γραπτά αιτήματα και τις ωφέλειες, υπομονή. 

Ποιο θα είναι το σημείο των αγώνων μέσω της "Lolita" ή "Όπως Lay Πεθαίνοντας"; Θα ήταν wolfing όπως προβλέπεται τρούφες. Άλλα βιβλία που υποτίθεται ότι είναι γρήγορο - κρετώδης thrillers όπως "Το κορίτσι με το τατουάζ δράκων" από Stieg Larsson, "Παιδιού 44" από τον Tom Rob Smith ή "Μπανγκόκ 8" του John Burdett. 

Σε αντίθεση με D.D.C., θα ήθελα να μου αργή ανάγνωση κάτω. Είχα μια φορά αναγκάστηκε να λάβει ταχύτητα ανάγνωσης κατηγορία στην οποία το μηχάνημα χειρίζεται κείμενο για να μας κρατήσει αγωνιστικά μπροστά όπως λαγωνικών κυνηγούν bunnies. Δεν ήταν ανάγνωση τόσο ως προς τη λήψη δυφία βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η μόνη κατεύθυνση ήταν προς τα εμπρός, πίσω, όταν θα μπορούσε να προσφέρει πλουσιότερες ανταμοιβές. 

Τώρα είναι η δική μου κεντώ accusatory spines της unread βιβλία μου ράφια. Αλλά, όπως η κριτικός λογοτεχνίας J. Miller Hillis έγραψε: "Αργή ανάγνωση, την κριτική ανάγνωση, σημαίνει ότι σε κάθε ευκαιρία ύποπτες, interrogating κάθε λεπτομέρεια από το έργο, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι ακριβώς μέσα από τη μαγεία είναι κατεργασμένος." 

Ή δείτε το θέμα πρακτικά. "Ένα πρόβλημα με την ανάπτυξη δεξιοτήτων ταχύτητα ανάγνωσης," έγραψε Franklin P. Jones, "είναι ότι από τη στιγμή συνειδητοποιείς ένα βιβλίο είναι βαρετό, έχετε ήδη τελειώσει αυτό."

4 σχόλια:

  1. Kάπου ο Νίτσε έγραφε πως αναγνώστης είναι εκείνος που διαβάζει πάρα πολύ αργά έχοντας τη στάση του σώματος που έχει και εκείνος που επεξεργάζεται πολύτιμους λίθους. Η ανάγνωση - γράφει (κάπως έτσι)- είναι το αντίθετο του κάθιδρου συνωστισμένου σώματος.
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη νομίζεις. Κάπως έτσι γράφουνε και τα ελληνόπουλα στις εκθέσεις τους...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είσαι καλά! Μας έκανες και γελάσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν η ταχύτητα δεν υπερίσχυε τόσο πολύ στην ζωή μας, το κείμενο αυτό θα ήταν όντως για γέλια. Αυτό που αποδεικνύεται όμως, είναι ότι όσο κι αν αναπτυχθεί η τεχνολογία, ο άνθρωπος (μεταφραστής, δάσκαλος, κλπ.) θα είναι πάντα αναγκαίος γιατί κανένας υπολογιστής δεν μπορεί να συλλάβει τις λεπταίσθητες αποχρώσεις των λέξεων και των νοημάτων.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...