Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η ΑΛΙΣ ΜΟΥΝΡΟ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ MAN BOOKER INTERNATIONAL 2009



Το βραβείο Man Booker International που δίνεται για τρίτη φορά κέρδισε η καναδέζα Άλις Μούνρο για τη συνολική προσφορά της στη λογοτεχνία. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν συγγραφέα εν ζωή που εκδίδει τα έργα του στην αγγλική γλώσσα.
Μιλώντας για την συγγραφέα σκέφτομαι ότι το διήγημα δεν προκαλεί ρίγη πουθενά σε όλο τον κόσμο. Μερικά διηγήματα της Μούνρο είναι μεγαλύτερα από "μυθιστορήματα" ή "νουβέλες" άλλων συγγραφέων. Ελάχιστοι την διάβαζαν αν και έχαιρε τρομερής εκτίμησης για τις συλλογές της. Πριν από χρόνια βρήκε το SELECTED STORIES (600 σελίδες) στον Ελευθερουδάκη σε προσφορά 50% και το πήρα και μέσα σε λίγους μήνες διάβαζα μία-μία γιατί ήταν τεράστιες και χορταστικές.

Στο παζάρι του βιβλίου ανακάλυψα και την ελληνική έκδοση "Μ' αγαπάει δεν μ' αγαπάει" (2002) ελληνικός τίτλος του Hateship, Friendship,Courtship, Loveship, Marriage" (2001). Ο ελληνικός τίτλος μάλλον αδικεί τον ξένο αλλά περισσότερο η συγγραφέας αδικήθηκε από το βιβλιόφιλο κοινό. Ελπίζω τώρα το τομίδιο να ανασυρθεί από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να επιστρέψει στο υποψιασμένο κοινό.




Από το δελτίο τύπου των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ παραθέτω:

Η Άλις Μούνρο είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με κάθε διήγημά της η Μούνρο καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Μούνρο μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».

Η Άλις Μούνρο γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει κυρίως συλλογές διηγημάτων. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General’s Literature Award. Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για τη συνολική προσφορά της στο διήγημα. Για το Βραβείο Man Booker International ήταν ξανά υποψήφια και το 2007. Το βιβλίο της Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες των μπεστ σέλερ όσο και στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2001. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΣ ΜΟΥΝΡΟ Μ’ ΑΓΑΠΑΕΙ ΔΕΝ Μ’ ΑΓΑΠΑΕΙ

Εννιά ανθρώπινες ιστορίες ξετυλίγονται από την πένα της κορυφαίας διηγηματογράφου Άλις Μούνρο. Η μοίρα μιας γεροντοκόρης οικονόμου αλλάζει απροσδόκητα από μια φάρσα. Μια φοιτήτρια ανακαλύπτει κατά την επίσκεψή της σε μια θεία της ένα μυστικό του παρελθόντος. Μια γυναίκα αναπολεί τη σύντομη ερωτική της συνάντηση με έναν άγνωστο και πώς αυτή η ανάμνηση την έχει στηρίξει σε όλη της τη ζωή. Η συγγραφέας μάς μεταφέρει σ’ έναν κόσμο όπου ένα απροσδόκητο γεγονός ή μια ξανακερδισμένη ανάμνηση μπορεί να φωτίσει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής.



«Τα διηγήματά της μπορούν να συγκριθούν μόνο με του Τολστόι και του Τσέχοφ».

Τζον Απντάικ


«Ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις, ποτισμένο με τη γνώση ότι η αγάπη, όπως και όλα τα ελιξίρια άλλωστε, είναι τόσο φωτιά όσο και νερό».

Wall Street Journal

1 σχόλιο:

  1. Πολύ πρόσφατα διάβασα την τελευταία της συλλογή The View from Castle Rock στο πρωτότυπο. Είναι μια σειρά διηγημάτων που αναφέρονται στην οικογένεια της Munro και πώς μετοίκισαν από την Σκοτία στον Καναδά. Αν και τα διηγήματα είναι αυτόνομα μπορούν να διαβαστούν σαν συνέχεια το ένα του άλλου. Εξαίρετη γραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...