Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Rachid Ouramdane





Des témoins ordinaire


Σύλληψη – Χορογραφία: Rachid Ouramdane
Ηχητικό περιβάλλον: Jean-Baptiste Julien
Φωτισμοί: Yves Godin
Βίντεο: Jenny Teng, Nathalie Gadsoué
Κοστούμια: La Bourette
Σκηνικά: Sylvain GiraudeauΕρμηνεύουν: Lora Juodkaite, Mille Lundt, Wagner Schwartz, Georgina Vila Bruch, Yeojin Yun



«Αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι τα ιστορικά γεγονότα καθαυτά, αλλά η στάση που κρατά ο καθένας απέναντι στο παρελθόν του και ο τρόπος που επιδρά η ιστορία στη δόμηση της ταυτότητάς μας.»

Για την καινούργια του δημιουργία Συνήθεις Μάρτυρες, ο Ρασίντ Ουραμντάν κατέγραψε σε βίντεο συνεντεύξεις με μέλη από οργανώσεις θυμάτων βασανιστηρίων, συγκεντρώνοντας εκφράσεις, μαρτυρίες, χειρονομίες, εικόνες που αποτυπώνουν το πώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι αυτοί εκ των υστέρων τις φρικαλεότητες που έζησαν. Η χορογραφική του γραφή μεταφέρει στη σκηνή το συχνά επώδυνο υλικό της «ανασκαφής».

Θα προσθέσω ότι ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό είδα φέτος στο φεστιβάλ Αθηνών. Χωρίς ιδιαίτερα εφέ, μόνον με το σώμα και την επανάληψη της κίνησης, με φιγούρες που θυμίζουν φυλακές και βασανισμούς που έχουμε δει ως ντοκουμέντα σε φωτογραφίες. Όταν ο χορός δεν είναι μια ανέμελη παρέλαση ναρκισσευόμενων σωμάτων αλλά η ίδια η αποτύπωση της διαδικασίας της εξάρθρωσής του.



2 σχόλια:

  1. χάσαμε κάτι πολύ καλό όπως βλέπω :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά διαφωνώ κάθετα με την άποψη σου. Ηταν ακριβώς υπερναρκισσιστικό ενσταντανέ της λαγνείας του τρόμου, αλλα χαίρομαι παρα πολύ που έσυ πέρασες καλά και σου είπε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...