Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Booker 2009 long list

Παράπονο δεν έχουμε με την φετινή «μακριά λίστα» (πώς λέγαμε «μακριά γαϊδάρα» ένα παιδικό παιγνίδι) του Booker Prize. Byatt , αγαπημένη μου την οποία ο Coetzee περιλαμβάνει και στα δοκιμία του στα "Ξένα Ακρογιάλια" (Μεταίχμιο), ο Coetzee ό,τι πιο σοβαρό ανάμεσα στους Νομπελίστες, η Hilary Mantel που θεωρείται δυνατό χαρτί, ο πολυδιαβασμένος μου Colm Toibin, ο William Trevor κλασικός ήδη, η Sarah Waters που τη διαβάζω τώρα στα Βελούδινα Χείλη. Για τους άλλους, δεν γνωρίζω, θα μάθουμε αλλά και ένας πρωτοεμφανιζόμενος που γράφει για τον πίθηκο του Ταρζάν μας υπενθυμίζει ότι όλα τα βιβλία έχουν σπόνσορες ιδιώτες και η εταιρεία Booker θα επιθυμούσε κάπου-κάπου κανένα λιονταράκι (Yan Martel), λευκούς τίγρεις και άλλα ζωάκια του μάρκετιγκ.

Πάντως φέτος λείπουν ο αγγλόφωνοι ασιάτες, Ινδοί, Πακιστανοί: προφανώς κάνουν κράτηση για του χρόνου καθώς η αγγλική λογοτεχνία στην Ινδία τουλάχιστον γνωρίζει τη μεγαλύτερη διάδοση και ανάγνωση αναλογικά ακόμη και από την Βρετανία.

Τέλος, επειδή ο Πρόεδρος ο Mullan παρουσιάζει και το Book club της Gurdian με μια ματιά στις επιλογές του θα δείτε και την μικρή λίστα να σχηματίζεται ήδη. Κάτι μου λέει ότι οι παλιοί δεν θα λείψουν αυτοί τη φορά.

Είχε πλάκα: είδα σε βίντεο κλιπ, στο BBC, την Sarah Waters να ζητάει δημόσια συγγνώμη από τους αναγνώστες/τριες της που δεν συμπεριάλαβε gay/lesbian χαρακτήρα στο βιβλίο της The Little Stranger που είναι μια ιστορία με ένα παιδί-φάντασμα (το εξαργύρωσε ωστόσο το ατόπημα με "ραγδαία" άνοδο στις λίστες).




· Byatt, AS The Children’s Book

· Coetzee, J M Summertime

· Foulds, Adam The Quickening Maze

· Hall, Sarah How to paint a dead man

· Harvey, Samantha The Wilderness

· Lever, James Me Cheeta

· Mantel, Hilary Wolf Hall

· Mawer, Simon The Glass Room

· O’Loughlin, Ed Not Untrue & Not Unkind

· Scudamore, James Heliopolis

· Toibin, Colm Brooklyn

· Trevor, William Love and Summer

· Waters, Sarah The Little Stranger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...