Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Δεύτερη Γέννα - πρόβες

Τραβηγμένη από το κινητό, η Φιλαρέτη διαβάζει, μέσα στον χώρο του λιμανιού που ονομάζεται ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΡΙΟ. Φτιάχτηκε ένα λειτουργικό θέατρο 160 θέσεων. Από δίπλα το λιμάνι, τα ψαράδικα με τους Αιγύπτιους ψαράδες, πίσω μας το συγκλονιστικό κτίσμα που λέγεται Ιμαρετ, αιγυπτιακό ίδρυμα, φορτωμένο ιστορία που συντηρήθηκε και λειτουργεί ως ξενοδοχείο (πολλών αστέρων).

Μια χαρά τη βγάλαμε φέτος στο φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας. Προχθές είδα τους ΠΕΡΣΕΣ, στους Φιλίππους, γέμισε το θέατρο, χειροκροτήθηκε πολύ η παράσταση, σκόρπισε και αμηχανία, όπως πρέπει να κάνει το καλό θέατρο.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει να απολογούμαι επειδή ανήκω στους "μηδίζοντες" σε αυτούς που κατανόησαν τις προθέσεις του σκηνοθέτη και γιατί εξαγριώνονται τόσο πολύ μαζί μας.
Πρόκειται για κάτι πέρα από την παιδεία και το έργο που είδανε, είναι μια αγριάδα που φωλιάζει σε συντηρητικά σώψυχα, που αρνιέται το εναλλακτικό και το καινούργιο.

Κι εγώ δεν αντέχω πια λάβαρα, ουρανομήκεις οιμωγές, χορικά αχόρευτα και καραγκούνες στο αρχαίο θέατρο αλλά δεν έβρισα κανέναν που τα νοσταλγεί.





3 σχόλια:

Ένα αφήγημα για την 25η Μαρτίου

Θεόδωρος Γρηγοριάδης "25 Μαρτίου 1967". Ενώνουν πάλι τις δυο μεγάλες τάξεις. Ανοίγει η μεσαία πόρτα διάπλατα, αυτή που χωρίζει την...