Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Booker Prize 2009 στην Hilary Mantel


Στην Χίλαρι Μαντέλ, μια συγγραφέα με τρομερή αφηγηματική ικανότητα, δόθηκε το Booker απόψε το βράδυ (το γράφω ταυτόχρονα με την αναγγελία). Το προβλέψαμε εδώ όταν δόθηκε η μικρή λίστα.

Οι φετινοί υποψήφιοι αποτελούν την πιο «λογοτεχνική» και ανεβασμένη λίστα των τελευταίων χρόνων.

Η Hilary Mantel είναι υποψήφια με το «Wolf Hall», ένα ιστορικό βιβλίο του 16ου αιώνα που επικεντρώνεται στον Thomas Cromwell. Δυνατή συγγραφέας, με πολλά μυθιστορήματα πίσω της, σχεδόν απαρατήρητη στη χώρα μας αφού τα παλιά της μυθιστορήματα «Αλλαγή καιρού» και ο "Γίγαντας O' Μπράιεν" στις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, τα συναντάω στους πάγκους του βιβλιοπωλείου παζαριού και στις προσφορές της Εστίας.

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών την είχαμε συμπεριλάβει στο λογοτεχνικό σεμινάριο 2007-8 με το θαυμάσιο μυθιστόρημά της «Πέρα από το μαύρο» σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδη από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ. Το υποψήφιο για Booker μυθιστόρημα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη θέση πωλήσεων στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείοAmazon και πρώτο στα στοιχήματα. Την εκτιμώ πολύ αλλά αυτό το βιβλίο της μου είναι πολύ βρετανικό για να το επιθυμήσω.

και κατέληγε εκείνο το κομμάτι:


Διακρίνει κανείς μια επιστροφή στο σύγχρονο ιστορικό παρελθόν και σίγουρα λείπει εκείνο το μυθιστόρημα που θα κατέγραφε την εποχή μας. Ευτυχώς δεν υπάρχουν εφετζήδες, αποικιοκρατικοί, τίγρεις, ζέρβες, ελέφαντες…. βγαλμένα από εργαστήρια αξιοπρεπούς λογοτεχνικής γραφής… Με είχανε κουράσει τελευταία η προσπάθεια να ελαφρύνει το Booker. Αν υπάρχει και μια υποβόσκουσα επετηρίδα λογικά το βραβείο πρέπει να πάει στην Hilary Mantel.


Μετά την βράβευση το βιβλίο της είχε 1500% αύξηση πωλήσεων στο Amazon ρίχνοντας στη δεύτερη θέση τον Νταν Μπράουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...