Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Μία ταινία

Από το ημερολόγιο της δευτέρας Γυμνασίου, σαν σήμερα πριν σαράντα χρόνια



Κυριακή 16-11-1969


Μετά τόσο καιρό αξιώθην να δω ένα φιλμ. Τούτο ήτο ο «Γοργοπόταμος». Αναφέρεται εις ιστορικό γεγονός της ανατινάξεως της γέφυρας αυτής. Αυτό που άξιζε περισσότερο στο έργο ήταν η ερμηνεία των ηθοποιών. Υπέροχη η Μάρλεν Παπούλια ως δραστήρια γυναίκα της οργανώσεως. Καταπληκτικός ο Λαυρέντης Διανέλος στον ρόλο του στρατηγού και του ατυχούς πατέρα. Ένα απίθανο γκρουπ από πλευράς ερμηνείας γυναικών ηθοποιών όπως Έλλη Ξανθάκη, Κούλα Αγαγιώτου, Αλέκα Στρατηγού, Ντίνα Τριάντη και άλλαι πολλαί ως συνεργάτιδες, ηρωίδες, μάρτυρες. Υπέροχο το γκρουπ των ανδρών ηθοποιών. Όλοι σχετικά άγνωστοι αλλά υπέροχοι σε ρόλους σαμποτέρ, μαρτύρων, τρελλών, προδοτών αυταπαρνητών. Συγκινητικό έργο με πλοκή, αγωνία και δράση. Αναμειγνύεται το ιστορικό γεγονός με πρόσωπα που εκτυλλίσσονται σε μια υπόθεση. Ωραία τρυκ, καλούτσικη μουσική όχι όμως πλούσιο έργο. Πάντως καλή η σκηνοθεσία του Ηλία Μαχαιρά. Και οι 45 ηθοποιοί ήτο υπέροχοι! (ίσως λίγο τολμηρή κρίσις).

1 σχόλιο:

  1. Αδυσώπητη Μάρλεν. Η καλλίτερη του αντιστασιακού σινεμά, Μπροστά της η Πάρη Λεβέντη της ' Αυγής του θριάμβου' είναι μια απλή φιγκυράν. Και ο Μαχαίρας αποδεικνύεται ο έλληνας Ταραντίνο του 60 . Συμφωνώ με την πρώιμη κριτική σου. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...