Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Doris Lessing



·

·

ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ





Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007

(ΝN




Η Ντόρις Λέσινγκ θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες μεταπολεμικές συγγραφείς που γράφει στα αγγλικά. Τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα και τα δοκίμιά της έχουν εστιάσει πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του εικοστού πρώτου αιώνα και αφορούν στον ρατσισμό, στην ιδεολογία του φύλου, στον ρόλο της οικογένειας και του ατόμου. Γεννήθηκε το 1919 στην Περσία (σήμερα Ιράν) από Βρετανούς γονείς. Αργότερα η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Νότια Αφρική, στην τότε Νότια Ροδεσία (σήμερα Ζιμπάμπουε), όπου και πέρασε την παιδική της ηλικία στο αγρόκτημα του πατέρα της. Το 1949 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο όπου εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα «Τραγουδάει το χορτάρι» (1950). Στο βιβλίο αυτό διερευνά την ρηχότητα του πνεύματος και τον εφησυχασμό της λευκής αποικίας στην Νότια Αφρική και με αυτό το βιβλίο καθιερώθηκε ως μία νέα ταλαντούχα μυθιστοριογράφος.
Με την έκδοση του μυθιστορήματός της «Το χρυσό σημειωματάριο» (1962) η Λέσινγκ ταυτίστηκε απόλυτα με τον φεμινιστικό κίνημα μολονότι εκείνη δεν συμφωνούσε ποτέ με αυτόν τον προσεταιρισμό. Το μυθιστόρημα στρέφεται γύρω από μια συγγραφέα σε προσωπική και καλλιτεχνική κρίση, που βλέπει την ζωή της να μοιράζεται σε διαφορετικούς ρόλους-γυναίκα, ερωμένης, συγγραφέως και πολιτικής ακτιβίστριας.
Τις κοινωνικές πιέσεις πάνω στο άτομο και στην ελευθερία της σκέψης η Λέσινγκ τις επεξεργάστηκε και στο βιβλίο της στο Briefing for a Descent into Hell (1971) και στο «Καλοκαίρι πριν το σκοτάδι» (The Summer Before the Dark-1973). Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 και αρχές 1980 η Ντόρις Λέσινγκ στράφηκε αποκλειστικά στο γράψιμο μυθιστορημάτων του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας στην σειρά 'Canopus in Argos' . Τα πρώτα βιβλία της σειράς Re: Colonised Planet 5, Shikasta, κυκλοφόρησαν το 1979. Tο τέταρτο, The Making of the Representative for Planet 8, διασκευάστηκε από τον συνθέτη Φίλιπ Γκλας σε όπερα σε λιμπρέτο της ιδίας της συγγραφέως. Επέστρεψε στην ρεαλιστική λογοτεχνία με το «Ημερολόγιο του καλού γείτονα» (Diary of a Good Neighbour - 1983) και το «Αν οι παλιοί μπορούσαν…» If the Old Could ... (1984), τα οποία έστειλε στους εκδότες με το ψευδώνυμο Τζέιν Σόμερς και απορρίφθηκαν αρκετές φορές για να γίνουν περισσότερο γνωστά όταν αποκαλύφτηκε η ταυτότητά της.
Τα μυθιστορήματα της Λέσινγκ συνέχισαν να έρχονται σε αντιπαράθεση με θέματα ταμπού, να προκαλούν τις προκαταλήψεις, να εγείρουν πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες κριτικές απόψεις. Στην «Καλή τρομοκράτισσα» (The Good Terroris -1985), η Λέσινγκ ξαναγύρισε στην πολιτική αρένα με την ιστορία μια ομάδας πολιτικών ακτιβιστών. Το βιβλίο τιμήθηκε με το WH Smith Literary Award. Στο «Πέμπτο παιδί» (Fifth Child-1988) ασχολείται με το θέμα της αποξένωσης, της ιδιαιτερότητας και τους κινδύνους που ενέχει μια κλειστή κοινωνική ομάδα. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα μυθιστορήματα της Λέσινγκ περιλαμβάνεται «Ο Μπεν στον κόσμο» (Ben, in the World-2000), συνέχεια του “Πέμπτου παιδιού» και το «Πιο γλυκό όνειρο» The Sweetest Dream (2001). Η Λέσινγκ τιμήθηκε με το Companion of Honour από την Βρετανική Κυβέρνηση το 1999 και είναι Πρόεδρος του Booktrust, ενός εκπαιδευτικού φιλανθρωπικού σωματείου που προωθεί βιβλία και διάβασμα. Το 2001 έλαβε το David Cohen British Literature Prize.
Η Λέσινγκ ζει στο Λονδίνο. Τα πιο πρόσφατα βιβλία της είναι «Οι γιαγιάδες» (the grandmothers-2003), μια συλλογή τεσσάρων διηγημάτων που επικεντρώνονται σε μια ασυνήθιστη οικογένεια.
«Ο Χρόνος χτυπά» Time Bites (2004), είναι μια συλλογή από δοκίμια που βασίζονται σε αληθινές εμπειρίες της ζωής της. Στο τελευταίο βιβλίο της Alfred and Emily (2008), επικεντρώνεται στις ζωές των γονιών της. Το 2007, η Ντόρις Λέσινγκ πήρε το Nobel Prize for Literature γιατί μελέτησε την ανθρωπότητα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα όσο κανείς άλλος συγγραφέας. Εξέθεσε τις λειτουργίες του έρωτα, της εξουσίας και της κοινωνίας με όραμα και διορατικότητα που ενέχει και έναν μυστικισμό. Αν και δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί εύκολα ως συγγραφέας, στο έργο που ανέρχεται σε πενήντα περίπου βιβλία, αναδεικνύεται ταυτόχρονα η ηθικολόγος, η διερευνήτρια των καταστάσεων της συνείδησης και των αφηγηματικών μορφών, της ατομικής συμπεριφοράς μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Το έργο της Ντόρις Λέσινγκ θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του 6ου κύκλου των λογοτεχνικών σεμιναρίων «Νόμπελ Λογοτεχνίας: οι συγγραφείς της εποχής μας». Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί στα μυθιστορήματά της: «Το καλοκαίρι πριν το σκοτάδι», «Αναμνήσεις ενός επιζώντος», «Το Πέμπτο παιδί», «Ο Μπεν στον κόσμο» (όλα στις εκδόσεις Καστανιώτης) και στη συλλογή διηγημάτων «Ένας άντρας και δύο γυναίκες» (εκδόσεις Λιβάνης).

(contemporary writer's com)

Εισηγητής: Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Θα προβληθεί βίντεο για το έργο και την βράβευσή της από την Σουηδική Ακαδημία.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009 στη ΔΚΒΣ.

Είσοδος ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...