Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

IMPAC longlist




Η μεγάλη λίστα longlist για το λογοτεχνικό βραβείο International IMPAC Dublin Literary Award έχει ήδη αναρτηθεί: 156 συγγραφείς από 46 χώρες, με 41 βιβλία γραμμένα σε 17 γλώσσες αλλά μεταφρασμένα στα αγγλικά.

Το βραβείο IMPAC χρηματοδοτείται από την ομώνυμη μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και διευθύνεται από το Dublin City Public Libraries. Κάθε βιβλιοθήκη του κόσμου, που συμμετέχει στις διαδικασίες, μπορεί προτείνει μέχρι 3 βιβλία της προηγούμενης χρονιάς. Μια επταμελής επιτροπή θα καταλήξει στην μικρή λίστα ώστε να δοθεί το βραβείο των 100.000 λιρών, το μεγαλύτερο διεθνές λογοτεχνικό βραβείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον επειδή εκπροσωπεί την διεθνή λογοτεχνία σε ένα αρκετά καλό ποσοστό.

Το βραβείο IMPAC άρχισε να απονέμεται το 1996 και ανάμεσα στους προηγούμενους νικητές συμπεριλαμβάνονται η Χέρτα Μύλερ (1998) και ο Ορχάν Παμούκ (2003) δηλαδή λίγα χρόνια νωρίτερα πριν τους απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών που συμμετέχει από φέτος στην διαδικασία της επιλογής πρότεινε το μυθιστόρημα The Northern Clemency του Βρετανού Philip Hensher και σύμφωνα με την λίστα έχει επίσης προταθεί από άλλες 5 (αγγλόφωνες) βιβλιοθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...