Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Ο φύλακας στην σίκαλη


Είδα σήμερα τον «Φύλακα στην σίκαλη» σε κεντρικό βιβλιοπωλείο σε τιμή 15,50 ευρώ από λιγότερο των 9 ευρώ που ήταν χρόνια σε προσφορά. Σκέφτηκα ανέβηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη. Αλλά και στο Amazon τσίμπησε 2 ευρούλια η αγγλική έκδοση (άραγε ποια όλων;).

Ο «Φύλακας στην σίκαλη» του Σάλιντζερ είναι κάτι σαν το «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» ή σαν τα βιβλία/οδηγούς ζωής/Σαμαράκη. Το 1975 ήταν στην διδακτέα ύλη του πρώτου έτους της Αγγλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, κρατάω ακόμη το τετράδιο με τις σημειώσεις, παραξενευόμουν με τον έφηβο. Η τελευταία σκηνή ακόμη και σήμερα με συγκλονίζει: ο έφηβος στο χωράφι με την σίκαλη, να προστατεύει τα μικρότερα παιδιά, που παίζουν ποδόσφαιρο, μην και ξεγλυστρίσουν στις απότομες κατηφόρες. Η κοινωνική συνειδητοποίηση έχει πια επέλθει.

Σκέψου: να έχεις τελειώσει μαθητής με την χούντα το γυμνάσιο, πιεσμένος από Πατρίδα/θρησκεία/οικογένεια και να πέφτεις σ’ αυτό το τυπάκι. Και μετά να τρέχει να αγοράσεις ένα μπλου τζην και ένα στρατιωτικό χιτώνιο για να βγεις βόλτα στο Βαρδάρη.

Σκέψου: να διαβάζεις ένα χρόνο πριν Παπαντωνίου, Χριστοβασίλη και Αγωγή του (χουντικού) Πολίτη και ξαφνικά να έρχεσαι σε επαφή με τον «Φύλακα», τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», την «Καρδιά του σκότους».
1 σχόλιο:

Μανος Κοντολεων είπε...

Ναι, μια εποχή άλλη!...
Που όμως γέννησε αυτήν που ζούμε.
Οι φύλακες της κάθε Σ. δεν απέκτησαν παιδιά -φαίνεται.