Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

J. M. COETZEE
























ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΚΗ ΣΕΡΡΩΝ

Λογοτεχνικά σεμινάρια 2009-10

6ος κύκλος «Nobel Λογοτεχνίας: οι συγγραφείς της εποχής μας».

ΤΖΩΝ Μ. ΚΟΥΤΣΊ (Nobel 2003, Νότιος Αφρική)



Ο Τζων Μ. Κουτσί γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1940 στο Κέηπ Τάουν. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος, η μητέρα του δασκάλα και στο σπίτι μιλούσαν αγγλικά. Ο ίδιος πάντως μιλούσε και αφρικάανς. Όσο μεγάλωνε ως παιδί γνώρισε έντονα τις πολιτιστικές συγκρούσεις δεδομένου ότι ήταν ένας αγγλόφωνος λευκός Νοτιοαφρικανός. Η αίσθηση της ανεξαρτησίας ή την άρνηση να συμβιβάζεται θα εξελιχθεί στο πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του, την αίσθηση της αντίστασης. Ο Κουτσί παραμένει ένας ανεξάρτητος διανοούμενος, με ήθος και ευαισθησία, αλλά και σε εγρήγορση όσον αφορά τα περίπλοκα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει τόσο ως συγγραφέας όσο και ως ακαδημαϊκός. Το 1961 , έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Κέηπ Τάουν, έφυγε για την Αγγλία για να σπουδάσει προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 1963 παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, όμως έχασε το ένα αγόρι του.

Το 1965 αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα, οπότε εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου το 1969 υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή, στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, με θέμα τα πεζά έργα του Σάμουελ Μπέκετ. Μεταξύ 1968 και 1971 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Νιου Γιορκ στο Μπάφαλο, ενώ παράλληλα έγραφε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Σκοτεινές χώρες». Η αίτησή του για μόνιμη παραμονή στην Αμερική απορρίφθηκε και έτσι επέστρεψε στη Νότιο Αφρική το 1972 όπου άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Σοβέτο στο Κέηπ Τάουν.

Στο μέχρι σήμερα έργο του, εκτός από μυθιστορήματα περιλαμβάνονται κριτικά δοκίμια, γλωσσολογικές μελέτες και μεταφράσεις. Έχει κερδίσει πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία και ανάμεσά τους το βραβείο Booker δύο φορές (1983 και 1999), το γαλλικό Prix Etranger Femina και το Jerusalem Prize. Όταν το 2006 την αγγλική εφημερίδα «Observer» ζήτησε από 150 συγγραφείς να ψηφίσουν το καλύτερο λογοτεχνικό έργο που γράφτηκε την περίοδο 1980-2005 από Βρετανό, Ιρλανδό ή λογοτέχνη προερχόμενο από τη βρετανική Κοινοπολιτεία η "Ατίμωση" ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο έργο. Διαπραγματευόταν την πολυπλοκότητα των σχέσεων μαύρων και λευκών τις τελευταίες μέρες του Απαρτχαϊντ. Όμως με την «Ατίμωση» (1999) ξεσήκωσε πολλές αντιρρήσεις με το θέμα του βιβλίου, πράγμα που τον ανάγκασε το 2002 να πάει στην Αυστραλία και να δουλέψει εκεί.

Στην απονομή του βραβείου Νομπέλ το 2004, παράφρασε την περίφημη φράση του John Donne «Νo man is an island»: «Ο άνθρωπος είναι νησί», είπε. Πράγματι. Οι ήρωες του Κουτσί είναι εκ φύσεως, θέσεως και πεποιθήσεως μοναχικοί όμως αντιθέτως τα βιβλία τιμώνται με τα σημαντικότερα βραβεία και παρουσιάζουν υψηλές παγκόσμιες πωλήσεις.

Στην παρουσίαση στη ΔΚΒΣ, στις 8 Φεβρουαρίου, στις 8 μμ, θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημά του «Ατίμωση», θα προβληθούν βίντεο από την απονομή του Nobel, και σκηνές της ομώνυμης ταινίας που γυρίστηκε το 2008 με πρωταγωνιστή τον Τζών Μάλκοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...