Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

ΣΕΛΙΑ ΟΥΝΤΑΡ


CÉLIA HOUDART

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ –

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΑΝΑ ΧΑΤΖΑΚΗ


«Όπως πάντοτε και οι δυό τους ήταν συγκινημένοι που μιλούσαν μεταξύ τους. Τους εξέπληττε πόσο πολλά πράγματα κατάφερναν να πουν σε τόσο λίγο χρόνο και μιλώντας τόσο ελάχιστα για τον εαυτό τους».

Ο Ιγκόρ, φωτογράφος, πρέπει να φύγει από το Ντουαρνενέ και να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι, όπου μια καταιγίδα του έχει σπάσει τα παράθυρα. Έχει μεσολαβήσει η περιπλάνησή του στον κόσμο και ειδικά στο Μεξικό με την φίλη του Μόνικα. Και όταν ο Ιγκόρ εξαφανίζεται τραγικά και ανεξήγητα απομένει μια αινιγματική γοητεία ανάγνωσης. Στις ογδόντα σελίδες αυτού του αφηγήματος συμπυκνώνεται η μυθιστορηματική δομή μιας πλατειάς περιπλάνησης γι αυτό και δεν μπορείς να το εκλάβεις ούτε ως νουβέλα. Φέρνει στο νου το μυθιστόρημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν «Η περίπτωση Φράντσα» όσον αφορά το ταξίδι σε μια άλλη εξωτική χώρα καθώς μετατρέπεται σε εσωτερικό χώρο αλλά γειτονεύει και με τα παλιότερα αφηγήματα του noveau roman όσον αφορά το διφορούμενο ή τις χρονικές μεταπτώσεις. Όσο για τον τίτλο σχετίζεται με το «Βιβλίο με τα θαύματα του κόσμου», το ταξιδιωτικό ημερολόγιο του Μάρκο Πόλο, ένα βιβλίο σε μια ρωσική έκδοση του 1823 που έκανε δώρο στον Ιγκόρ ο φίλο του Μαρτέν.

Η Σελιά Ουντάρ μετά από σπουδές φιλολογίας και φιλοσοφίας στην École Normale Supérieure, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη θεατρικών παραστάσεων. Από το 1997 αφοσιώθηκε στη συγγραφή και στη σκηνοθεσία δικών της έργων. Το βιβλίο «Όλα τα θαύματα του κόσμου» είναι το πρώτο της πεζογράφημα (2007). Το 2009 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Le Patron. To 2007 δημοσίευσε το δοκίμιο Georges Aperghis - Avis de tempête (Γιώργος Απέργης)

Θ.Γ

Δεν υπάρχουν σχόλια: