Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τρυφερός σύντροφος



«-Συμφωνώ, του είπε ο Σκληρός κι ο Καβάφης συνέχισε:

-Η προσπάθεια να βγάζουμε με το ζόρι κάθε σκληρό ήχο από τη γλώσσα μας, όπως λέει και ο φίλος μας Μαυρουδής, θα φτάσει κάποτε να κόψει τα νεύρα της. Μια άνευρη γλώσσα είναι σαν το πλαδαρό σώμα, δεν έχει σφρίγος, κανείς δεν το θέλει. Η γλώσσα, δημώδης, ξεδημώδης, καταντά ένα σακί με πατάτες που θέλεις να ξεχάσεις πως το κουβαλάς συνεχώς στην πλάτη σου. Η γλώσσα χρειάζεται να σε θέλγει, να σε γοητεύει συνεχώς, να σε ζαλίζει με τον ωραίο ρυθμό και την μελωδία των φωνημάτων της. Από το σακί με τις πατάτες που φορτώθηκες, άμαθος στους ώμους σου, πρέπει να ξαναγίνει αυτό που ήταν πριν το φορτωθείς εσύ ο αφύσικος κι ακαλαίσθητος. Ένα πολύτιμο φυλακτό κάτω από το πουκάμισο του εύμορφου νέου. Δεν συμφωνείτε;»

Αλεξάνδρα Δεληγιώργη «Ο τρυφερός σύντροφος» (μυθιστορία), εκδόσεις ΑΓΡΑ

Βασισμένο στη ζωή και στο θάνατο του Γεωργίου Σκληρού, Έλληνα της διασποράς που με το «Κοινωνικόν μας Ζήτημα» το 1907 τάραξε τα πνεύματα. Η πορεία του από την Τραπεζούντα στη Μόσχα, την Πετρούπολη, στην Αθήνα και στο Κάιρο, καταγράφει γεγονότα, όνειρα, ιδέες. Στο απόσπασμα αυτό συναντιέται με τον Κ.Π. Καβάφη το 1919 σε μια διάλεξή του στην Αλεξάνδρεια.

Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη είναι καθηγήτρια στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.



2 σχόλια:

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...