Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η "Έλλη" παρουσιάζεται στον Αγγελιόφορο Θεσσαλονίκης


ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΚΑΡΚΙΤΗ
ekarkiti@ekdotiki.gr

Εκείνη είναι γύρω στα πενήντα, καθηγήτρια των γαλλικών, κι έχει συνειδητά επιλέξει μια μοναχική ζωή. Δεν είναι μια ζωή κακή. Ισως να είναι μια ζωή συνηθισμένη, αλλά αυτό που θέλει πάνω από όλα είναι η ησυχία και η ανεξαρτησία της. Εκείνος είναι πολύ νεότερός της, για την ακρίβεια 35 ετών, παντρεμένος αλλά ο γάμος του είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι τραυματικός, πατέρας ενός κοριτσιού και άνεργος, ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης. Μαζί θα ζήσουν έναν όχι και πολύ συνηθισμένο έρωτα.
Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης οικοδομεί το μυθιστόρημά του, με υλικά της ίδιας της ζωής, προϊόν σοβαρής κοινωνικής παρατήρησης αλλά και ευαισθησίας.
Οι δυο κεντρικοί του χαρακτήρες, ζωντανοί και ρεαλιστικοί, βιώνουν τη σχέση που θα αλλάξει τη ζωή τους, όχι ως κυνηγημένοι εραστές, αλλά σε συνάρτηση με το περιβάλλον τους, το οποίο είναι η Αθήνα που έχει αρχίσει να υφίσταται τις πρώτες συνέπειες της κρίσης. Ο συγγραφέας, σχεδόν ακολουθώντας τα βήματα των ηρώων του, μας παίρνει μαζί του σε μια ξενάγηση στο μικρόκοσμο του Ρουφ και του Βοτανικού, παρουσιάζοντας την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση, με τον τρόπο που τη βιώνουν οι περισσότεροι από εμάς. Δηλαδή ως μια νέα πραγματικότητα, που αλλάζει από μέσα τη ζωή μέρα με τη μέρα, επηρεάζοντας καθοριστικά σχέσεις, συναισθήματα, επιλογές. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να χαρακτηριστεί το «Μυστικό της Ελλης» ως ένα μυθιστόρημα της κρίσης, που εμπνέεται από αυτήν και επιστρέφει σε αυτήν. Αντιθέτως, είναι ένα βιβλίο που, χωρίς να αγνοεί το ζοφερό περιβάλλον, καταφέρνει να διασώσει την ομορφιά της ζωής και να μιλήσει χωρίς κορόνες, χωρίς εκζήτηση και κυρίως χωρίς διάθεση να προκαλέσει συγκίνηση, για την αξία της ολοκληρωτικής προσφοράς.


Σε περίοδο αλλαγών

Η Ελλη θα γνωρίσει τον Αντώνη στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς της στο Ρουφ. Εχει επίγνωση των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται αφήνοντας τον εαυτό της να ερωτευτεί το συγκεκριμένο άνδρα. Ωστόσο, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και αποφασίζει να «το ζήσει». Και το ζει με τον τρόπο που μπορεί, μυστικά, χωρίς μεγάλα λόγια και μελοδραματισμούς, όπως επιβάλλει ο χαρακτήρας της, αποφεύγοντας να μιλήσει γι' αυτό ακόμη και στις πιο στενές της φίλες. Η γνωριμία της με την κόρη του εραστή της, ένα παιδί ευαίσθητο και χαριτωμένο, θα βάλει τη σχέση τους σε μια άλλη διάσταση. Η Ελλη θα συμπαρασταθεί, με όποιον τρόπο μπορεί, στην οικογένεια του Αντώνη που δοκιμάζεται οικονομικά και όχι μόνο. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως αυτός είναι ο τρόπος της για να κατευνάσει τις όποιες ενοχές της. Καθώς τη γνωρίζουμε καλύτερα όμως, αντιλαμβανόμαστε πως αυτός είναι ο τρόπος της να ζει τη ζωή.
Το βάθος των χαρακτήρων και η αξία των επιλογών τους γίνεται ακόμη καλύτερα αντιληπτό σε συνάρτηση με τα πρόσωπα που μοιράζονται στιγμές της καθημερινότητάς τους. Ο Γρηγοριάδης δίνει ζωή σε πολύ ενδιαφέροντες, δεύτερους χαρακτήρες, που έχουν τη δική τους φωνή και φυσικά την προσωπική τους ιστορία. Ολοι είναι αντιμέτωποι με τις αλλαγές που φέρνει η κρίση, οι συνέπειες της οποίας αποτυπώνονται στο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται. Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στη σημερινή Αθήνα ή καλύτερα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της, ρίχνοντας φως σε πολλά και μικρά περιστατικά, αποκαλυπτικά όμως των διαστάσεων που μπορεί να έχει η έννοια της κρίσης. Το μεγαλύτερο ωστόσο επίτευγμα του Γρηγοριάδη είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του, η Ελλη, ολοκληρωμένη, οικεία και ταυτόχρονα αναπάντεχη, με πολυδιάστατη δράση και εσωτερικότητα. Τρυφερό και αληθινό, «Το μυστικό της Ελλης» είναι ένα σύγχρονο αστικό μυθιστόρημα, λεπτών αποχρώσεων, για την απώλεια, την απουσία, το θάρρος που χρειάζεται για να προσφέρεις και να αγαπάς.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...