Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

blog και παρουσιάσεις

Άλλη μία παρουσίαση του βιβλίου εντοπίστηκε στο διαδίκτυο. 
Καινούργια πόλη... καινούργια γειτονιά... καινούργιο ξεκίνημα... καινούργια ζωή!
Γράφει ο Γιάννης Ζαραμπούκας.

Ο Μανόλης κι η μητέρα του, η Μαργαρίτα αφήνουν πίσω τους τον Βορρά και συγκεκριμένα την ακριτική περιοχή του Έβρου και κατεβαίνουν στην Αθήνα, με σκοπό να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Καταχωνιάζουν προσεκτικά το παρελθόν τους σε ΄κείνα τα δυσπρόσιτα και σκονισμένα συρτάρια του μυαλού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να το λησμονήσουν. Μα εκείνο ύπουλα καταφέρνει να ξεγλιστρήσει, να τινάξει από πάνω του τη σκόνη της λήθης και να βγει πάλι στο φως!

Ο Μανόλης έχοντας σπουδές στη φιλοσοφική μετακομίζει για κάποια χρόνια στη Σουηδία, όπου διδάσκει αρχαία ελληνικά σε Σουηδούς φιλέλληνες. Η μητέρα του, η Μαργαρίτα, χωρισμένη από τον πατέρα του βρίσκει απάγκιο στην αγκαλιά του γαμπρού της. Κάμποσα χρόνια αργότερα όμως, συναντιούνται ξανά και καταφεύγουν στη λύση της φυγής, αφού κάποια γεγονότα τους οδηγούν σε αδιέξοδο. Παρά την διαφορετικότητα τους λοιπόν, τα μυστικά που μοιράζονται -μυστικά που δεν αποτελούν τον κεντρικό άξονα του μυθιστορήματος, αφού ο συγγραφέας οδηγεί τόσο τους ήρωες του, όσο και τη σκέψη του αναγνώστη σε άλλα μονοπάτια- τους ενώνουν άρρηκτα. . . 

Μανόλης και Μαργαρίτα, δύο άνθρωποι με κοινές καταβολές που προσπαθούν ο καθένας μόνος του, στο νέο τους κοινό ξεκίνημα να βρουν επιτέλους την ταυτότητα τους σε έναν αστικό κόσμο, σε μία καινούργια γι' αυτούς πόλη, που συνεχώς μεταβάλλεται και φαινομενικά προοδεύει σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, ψηλαφώντας τα εσωτερικά τοιχώματα της ψυχής τους!

Μανόλης και Μαργαρίτα, οι δύο κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, που συγκεντρώνουν αμέριστο αναγνωστικό ενδιαφέρον μιας και είναι δύο, εκ διαμέτρου αντίθετοι ιδιοσυγκρασιακά, κόσμοι. 

πλατωνιστής Μανόλης, με την ευχέρεια του λόγου και το ταλέντο της γραφής, που αναλώνεται στην κατασκευή διαφημιστικών κειμένων, αλλά και εύπεπτων τηλεοπτικών σεναρίων, που γνωρίζουν παράδοξη επιτυχία, ψάχνοντας ταυτόχρονα να βρει την ταυτότητα του, αλλά και να προσαρμοστεί στα δεδομένα μιας νέας πόλης, αυτή της Αθήνας. 

Η ανοιχτόμυαλη -ειδικά για τα δεδομένα της επαρχίας- Μαργαρίτα, η οποία δεν διστάζει να πάει κόντρα στους καθωσπρεπισμούς και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις της επαρχίας, αναζητώντας την ευτυχία, την αγάπη και τον έρωτα. Μία γυναίκα φιλάρεσκη που θέλει να ζει τη ζωή της έντονα, απόλυτα, με πάθος! Μία γυναίκα που φαντάζει εκ πρώτης όψεως κάπως ρηχή και επιπόλαια, μα εν τέλει αποκαλύπτεται μια ηρωίδα με πλούτο συναισθημάτων και σοφίας, εκείνης που συσσωρεύει κάποιος ζώντας τη ζωή του απαλλαγμένος από τα “πρέπει” και τα “μη”. Μια γυναίκα που βρίσκεται στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας και προσπαθεί να δώσει με κάποιον τρόπο νόημα στη νέα της ζωή! 

Με φόντο λοιπόν το αστικό τοπίο της Αθήνας την τελευταία δεκαετία πριν από την εναλλαγή του αιώνα, ο συγγραφέας στήνει τον δικό του μικρόκοσμο και κινεί τις ζωές των ηρώων ταυτόχρονα με τις κοινωνικό-πολιτικές αλλαγές, τις οποίες περνά διακριτικά κι αθόρυβα, δίχως να καταλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κι αυτόν τον μικρόκοσμο τον στήνει σε μια εποχή κίβδηλη, όπου η ιδιωτική τηλεόραση κάνει ηχηρά την εμφάνιση της, τα περιοδικά, τα φλας των φωτογράφων, η ξέφρενη ανάπτυξη της νυχτερινής ζωής, τα σουξέ των μπουζουκιών και η φιλοσοφία του lifestyle δημιουργούν μία πρόσκαιρη λάμψη, που με το καιρό θα σβήσει. Μία εποχή απάθειας, όπου ο κόσμος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία απατηλής ευμάρειας, και γεγονότα όπως ο θάνατος σημαντικών προσώπων της τέχνης και συγκεκριμένα ο θάνατος του Ελύτη και του Χατζιδάκι, αλλά κι η πτώση του χρηματιστηρίου περνούν δίχως να τους ακουμπήσουν ουσιαστικά...

Δίχως να γίνεται επικριτικός και καυστικός, δίχως να αναζητά “φταίχτες”, μα και δίχως να θέλει να δικαιολογήσει τα τεκταινόμενα της εποχής εκείνης, ο συγγραφέας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα, που τραμπαλίζεται όχι μόνο χρονικά ανάμεσα στην τελευταία δεκαετία του 20ου και την αρχή του 21ου αιώνα, αλλά και στην εναλλαγή του πρωταγωνιστικού ρόλου που οι δύο κεντρικοί ήρωες μοιράζονται επάξια με την ίδια την πόλη της Αθήνας, αφού ο αναγνώστης έχει σε πολλά σημεία την αίσθηση πως το συγκεκριμένο λογοτεχνικό ανάγνωσμα εστιάζει στην πόλη και την αντιμετωπίζει ως έναν ζωντανό οργανισμό που συνεχίζει να αναπνέει και να πορεύεται στο αέναο ταξίδι του χρόνου.

Η «Καινούργια Πόλη» ολοκληρώνοντας είναι ένα μυθιστόρημα για 'κείνα τα ανθρώπινα πνεύματα τα ανέστια, που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την προσωπικότητα τους, μέσω των οποίων θα καταφέρουν να υφάνουν την ταυτότητα τους και να ριζώσουν σ' ένα μέρος, αν αυτό σταθεί εφικτό! Είναι ένα μυθιστόρημα που με τον τρόπο του γράφει τον δικό του επίλογο για μια εποχή περασμένη, που στοιβάχτηκε κι αυτή σε μια γωνιά σαν όλες τις άλλες που πέρασαν, μια εποχή όμως που εφάμιλλη της δύσκολα θα καταφέρουμε να ξανά αντικρίσουμε. Είναι ένα μυθιστόρημα που θα γεννήσει σίγουρα στον αναγνώστη γλυκόπικρα συναισθήματα και θα πυροδοτήσει το αίσθημα της νοσταλγίας. 
Σας το προτείνω δίχως καμία επιφύλαξη! 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκης. Πρώτο έτος κυκλοφορίας 2017.
Περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...