Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Graham Greene and Robert Penn Warren on Capri



Λέγεται ότι στο Κάπρι δεν βρίσκεις στα βιβλιοπωλεία μυθιστορήματα του Graham Greene ούτε στα ιταλικά ούτε στα αγγλικά. Ωστόσο μόλις ζητήσεις το βιβλίο της Shirley Hazzard “Greene on Capri” (2000) αμέσως θα σου το δώσουν. Το βιβλίο είναι σύντομο, γεμάτο αναμνήσεις από την παρέα τους, δεν άρεσε στην τελευταία φιλενάδα του Green με την οποία η Shirley δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά. ΄Ηδη η ταινία “Affairs on Capri (2021) που ολοκληρώθηκε σε σκηνοθεσία και σενάριο Paul Wiffen παρουσιάζονται μερικά από αυτά τα περιστατικά.

Τα δύο φιλικά ζευγάρια τρώγανε στο ίδιο εστιατόριο χρόνια, το Gemma, ένα πολύ απλό παραδοσιακό μαγαζί, εκεί γνωρίστηκαν. Ο Greene είχε ένα μικρό εξοχικό. Η Αυστραλέζα συγγραφέας Shirley Hazzard πήγαινε πάντα με τον άντρα της, τον Francis Steegmuller (1906 – 1994) Αμερικανό βιογράφο, συγγραφέα και μεταφραστή με μελέτες και μεταφράσεις στον Φλωμπέρ. Στους περιπάτους τους, έφταναν μέχρι την Villa Jovis που έχτισε ο αυτοκράτορας Τιβέριος. Το τοπίο ήταν υπέροχο, πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Greene and Catherine Walston at Anacapri (from Norman Sherry’s Life of Graham Greene)

Συχνά απήγγειλαν ποιήματα και κάποια στιγμή αναφέρθηκαν στο ποίημα του Αμερικανού συγγραφέα και ποιητή Robert Penn Warren “Tiberius on Capri”.

Όμως πώς γράφτηκε αυτό το ποίημα από τον συγγραφέα του μυθιστορήματος "Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά"; 




(συνεχίζεται)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...