Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Yστερία με τον Roberto Bolano

Αυτό που γίνεται με τον Χιλιανό συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο στην Αμερική δεν έχει προηγούμενο. Μήνες τώρα τα πιο έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά και ένθετα βιβλίου των σημαντικότερων εφημερίδων, αναφέρονται στα βιβλία του αδικοχαμένου συγγραφέα (1953-2003) σαν να ανακάλυψαν την πιο χρυσή φλέβα.

Στον κανόνα της Ισπανικής λογοτεχνίας ο Μπολάνιο συγκρίνεται με συγγραφείς όπως ο Κορτάσαρ, ο Λίμα και ο Μπόρχες. Έζησε επεισοδιακά, πλάνης και πέθανε από το συκώτι του.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το Μακρινό Αστέρι από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Και ο Θέρκας στους Στρατιώτες της Σαλαμίνας τον κάνει μυθιστορηματικό ήρωα.


Άρχισα κι εγώ να διαβάζω τους Savage Detectives στα αγγλικά και ευελπιστώ να μεταφραστεί το "2666" το χιλίων εκατό σελίδων τελευταίο του αποκαλυπτικό μυθιστόρημα (2004) που λέγεται ότι πρόκειται για ένα οριακό κείμενο και αναφέρεται στις θηριωδίες του 20ου αιώνα.

2 σχόλια:

  1. Εκτός από το "Μακρινό αστέρι" κυκλοφορεί στα ελληνικά και το "Τελευταία νύχτα στη Χιλή" εκδ. Μεταίχμιο.
    Η τρέλα για τον Μπολάνιο καλά κρατεί και στην Γαλλία .Αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το 2666 συγχρόνως και στα αγγλικά και στα γαλλικά από τους αποκλειστικούς μεταφραστές του.
    Οι "πουτάνες φόνισσες" έχουν αναγγελθεί από τις εκδ. Αγρα ενώ έχω την πληροφορία ότι έχουν αγοραστεί τα δικαιώματα των "Άγριων Ντετέκτιβς" από κάποιον εκδοτικό οίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ Ναυτίλε...Βασίζομαι στις πλοηγήσεις σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...