Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Πανδαιμόνιο στις Σέρρες

Σήμερα το απόγευμα Τρίτης 18 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών θα παρουσιάσουμε το μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου "Πανδαιμόνιο" ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία του 2007.
Ο Κώστας Ακρίβος κατέρχεται διαβασμένος, περιπαιχτικός, σαρκαστικός. Το βασικό μοτίβο του μυθιστορήματος είναι η εύρεση ενός πτώματος στο Άγιον Όρος που ανήκει σε γυναίκα.
Χωρίζει το μυθιστόρημα σε 24 κεφάλαια, όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου, και με ένα ανατρεπτικό επίμετρο. Κάθε κεφάλαιο διατηρεί την δική του γλωσσική αυτονομία, ενώ η πλοκή διαρθρώνεται με παλινδρομήσεις.


Ο Κώστας Ακρίβος εκμεταλλεύεται την ιδιότητα του φιλολόγου χρησιμοποιώντας τα αποθέματα της ελληνικής γραμματείας σε σωστές δόσεις και την σωστή στιγμή.
Το "Πανδαιμόνιο", με ύφος θρίλερ αλλά και "αποκαλυπτικού έργου" , δεν "επεξηγεί" ούτε λειτουργεί "διαμεσολαβητικά ως προς το ευρωπαϊκό αναγνωστικό κοινό" όπως το "Μ.χ" του Αλεξάκη όπου κι αυτός αναλαμβάνει να διεισδύσει στα άβατα, κινδυνεύοντας να μετακυλίσει στην φόρμα του euronovel.

Στην παρουσίαση θα συζητήσουμε με τον Κώστα, οι δυο μας, για το βιβλίο του και για άλλα βιβλία και για ό,τι προκύψει. Χωρίς αναγνώσεις ηθοποιών, χωρίς βαρύγδουπες παινεψιάρικες παρεμβάσεις φιλικών παρουσιαστών.
Τα βιβλία είναι των συγγραφέων και καλό είναι αυτοί να τα παρουσιάζουν και να συνομιλούν απευθείας με το κοινό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»

Βρασίδας Καραλής «Αποχαιρετισμός στον Ρόμπερτ»  μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Lifo Books, 2023  Γράφει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης Ένα σπαρ...