Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Απαγορευμένος στην Τουρκία

Με ειδοποίησαν φίλοι Τούρκοι συγγραφείς από την Τουρκία, που γνώρισα σε συνέδρια, ότι δεν μπορούν να μπούνε πια στο blog μου.
Είναι απαγορευμένο φαντάζομαι λόγω περιεχομένου.
Υπάρχει μια Αρχή ή Επιτροπή-έχω μάθει-που παρακολουθεί το περιεχόμενο ξένων blogs. Σαφώς και έχω γράψει αρκετές φορές κατά της τουρκικής λογοκρισίας ή των επιθέσεων κατά των Κούρδων.

Όμως έχω γράψει άπειρες φορές και τα πιο συμφιλιωτικά κείμενα σε ελληνικές εφημερίδες, όπως πρέπει να είναι για δυο γείτονες, χρόνια τώρα.
Έγραψα και ένα "κοντινό" για τους λαούς ιστορικό μυθιστόρημα που δεν πουλάει οριενταλισμούς και δεν κλαίγεται για τις "χαμένες πατρίδες" και για το οποίο τα άκουσα και από τους εδώ πατριδοκάπηλους.
Συνεχίζω κανονικά τα μαθήματα της τουρκικής γλώσσας και εξακολουθεί να με ενδιαφέρει το μέλλον μας χώρας απ' όπου κατάγεται το μισό των γονιδίων μου.

Αλίμονο στις τουρκικές λογοκριτικές αρχές αν εμποδίζουν τέτοια blogs που συμβάλλουν στον διάλογο. Πολύ φοβάμαι ότι και μόνον η αναγραφή της λέξης "Τουρκία" , σε ελληνικό blog, θα αποτελεί γι΄αυτούς κόκκινο πανί.
Τότε είναι άξιοι της αδιάλλακτης μοίρας του φανατισμού. Και εδώ, στα δικά μας μέρη, υπάρχουν ουκ ολίγοι που τους περιμένουν στα μετερίζια του εθνικισμού.

5 σχόλια:

  1. Τουρκία
    Τουρκία
    Τουρκία

    [κατά το:
    Νταλάρας
    Νταλάρας
    Νταλάρας]

    Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κακό γιαυτούς, σίγουρα δε θα σαι ο μόνος που περιορίζεσαι αλλά κρίμα. Αυτή είναι η Τουρκία δυστυχώς. Ας τη δούμε σαν τουρίστες καλύτερα λίγο φολκλορικά, γιατί η βαθειά Τουρκία θα είναι κάτι που δε θα μας αρέσει καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισως είναι ακριβώς αυτή η ισορροπημένη, ενημερωμένη και διαλλακτική προσέγγισή σου που ενοχλεί τους ιθύνοντες. Αν τα κείμενά σου ήταν γεμάτα στερεότυπα, μισαλλοδοξία και προκαταλήψεις, νομίζω ότι θα σε έβλεπαν σαν άλλον ένα φανατισμένο εθνικιστή, με τον οποίο και οι εκεί εθνικιστές μπορεί να συννενοηθούν μια χαρά - αυτό που τρομάζει είναι η αλήθεια, με τις πολλές της όψεις, όπως ακριβώς την παρουσιάζεις στο ιστολόγιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο επιβεβαιώνω, όντας για μια βδομάδα στην Τουρκία δεν μπορούσα να μπω στο blog σου, όπως και σε μερικων άλλων. Επίσης δεν μπορούσα να μπώ στο youtube σε καμία κατηγορία.
    Τέλος μου προκάλεσε απίστευτη εντύπωση η χωρίς όρια χρήση των καμερων σε όλους τους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. an eisai apagorevmenos stin tourkia aftoi xanoun!!
    gia tous filous omos mporeis na tous stelneis ta keimena sou meso email

    se eixa dei stin parastasi "To partali" sto mikro theatro..
    sinxaritiria...gia ola..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...