Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Ripliad


ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
(PLEIN SOLEIL)


Θρίλερ Γαλλία, Ιταλία 1960 (Έγχρ.) 112'
Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν
Παίζουν: Αλέν Ντελόν, Μορίς Ρονέ, Μαρί Λαφορέ, Ρόμι Σνάιντερ



Βασισμένη στο βιβλίο της Patricia Highsmith "Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ", η ταινία του Rene Clement είναι η κορυφαία μεταφορά βιβλίου της στη μεγάλη οθόνη με τον Αλέν Ντελόν σε έναν από τους ρόλους που σημάδεψαν την καριέρα του και τον έκανε σταρ καθώς ακόμη και η ίδια συγγραφέας θεώρησε ότι έπαιξε σωστά τον χαρακτήρα του βιβλίου.
Ο Τομ Ρίπλεϊ με το «αγγελικό» πρόσωπο είναι ο ψυχοπαθής δολοφόνος που κλέβει σταδιακά τη ζωή του συνομηλίκου του πλούσιου Φιλίπ Γκρίνλιφ. Αδίστακτος και ραδιούργος δεν διστάζει να σκοτώσει το φίλο του για να ολοκληρώσει τα σχέδιά του. Ένα πρωτότυπο νουάρ από τη σκοπιά του δολοφόνου και όχι του θύματος, γυρισμένο σε καλοκαιρινά τοπία και σε κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και πλαισιωμένο από τη θαυμάσια μουσική του Νίνο Ρότα. Μια ταινία που έχει μέχρι τις μέρες μας φανατικούς θαυμαστές συμπεριλαμβανομένου του Μάρτιν Σκορτσέζε.

Το 1999 η ταινία ξαναγυρίστηκε με τον αυθεντικό τίτλο σε σκηνοθείσα Άντονυ Μιγκέλα και με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον, Γκουίνεθ Πάλτροου και Τζουντ Λω.

Η Πατρίτσια Χάισμιθ (1921-1995) έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα. Το πρώτο της μυθιστόρημα “Strangers on the train” (1950) γυρίστηκε σε ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πέντε βιβλία ολοκληρώνουν την «Ριπλιάδα».στηρίζονται πάνω στον χαρακτήρα του Τομ Ρίπλευ, που περιλαμβάνεται στους 100 καλύτερους χαρακτήρες μυθιστορημάτων του 20ου αιώνα και φυσικά η συνέχιση βιβλίων με ήρωα τον Ρίπλεϊ αδικείται στο φινάλε της ταινίας που τον θέλουν να συλλαμβάνεται.

Η ταινία προβάλλεται απόψε, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στις 8μμ. Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...