Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Αφιλόξενη χώρα

Στις 15-12-2007 έστειλα στον ΙΟ της Ελευθεροτυπίας το κάτωθι γράμμα.


«Ο ΧΑΣΑΝ Μ., ένας άλλος Ιρακινός Κούρδος που θέλησε να ξεφύγει από την "ευημερία" του Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή. Είκοσι οχτώ χρονώ, σκόπευε να πάει στη Σουηδία, όπου εργάζεται ο αδελφός του και έχει διαβατήριο και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Χασάν εισέρχεται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και του γνωστού κυκλώματος, έχοντας πληρώσει ό,τι είχε και δεν είχε. Ο Χασάν δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, απλώς πρέπει να τη διασχίσει. Εχει ακούσει ότι, όσο και να μείνει στη χώρα μας, θα είναι απλώς ένας παρείσακτος χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, χωρίς ταυτότητα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με τη βοήθεια του ίδιου κυκλώματος που τον έφερε εδώ, βγάζει ψεύτικο διαβατήριο για να περάσει στην Ευρώπη. Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον αντιλαμβάνονται, αλλά διαφεύγει τη σύλληψη. Τη δεύτερη φορά αποπειράται να διαφύγει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Εκεί συλλαμβάνεται, δικάζεται και μπαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού για ΕΝΑΝ ολόκληρο χρόνο. Τιμωρείται, επειδή ήθελε απλώς να διασχίσει τη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτίει την ποινή τού ενός χρόνου στη φυλακή, αλλά δεν έχει 3.000 ευρώ, που ήταν το χρηματικό πρόστιμο που συνόδευε την ποινή του.

ΚΙ ΕΤΣΙ συνεχίζει να παραμένει στις φυλακές για ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ακόμη, σωστό ερείπιο, κλαίγοντας τη μαύρη μοίρα του. Καλύτερα να τριγύριζε στις αγορές της Βαγδάτης, οι βόμβες μπορεί να μην τον πετύχαιναν τόσο καίρια όσο οι καμικάζι της πατρίδας μας».


Ιανουάριο 2009 δύο χρόνια μετά ο "εγκληματίας" Χασάν βγαίνει από τον Κορυδαλλό έχοντας εκτίσει κανονικά την ποινή του επειδή κανείς δεν βρέθηκε να του καλύψει το ποσό με το οποίο θα έβγαινε πάνω στον πρώτο χρόνο.
Δυστυχώς γι' αυτόν δεν υπήρξαν ούτε ελικόπτερα ούτε ζωντανή κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

Δεν θα ξεχάσει ποτέ την φιλόξενη χώρα μου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...