Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ανασκόπηση λογοτεχνικών σεμιναρίων στη ΔΚΒΣ

(φωτό: η είσοδος της Βιβλιοθήκης)


Ανασκόπηση Λογοτεχνικών Σεμιναρίων 2009-10 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Ο φετινός, 6ος κύκλος των λογοτεχνικών σεμιναρίων, με θέμα «Νόμπελ Λογοτεχνίας: οι συγγραφείς της εποχής μας», ολοκληρώθηκε με την ανασκόπηση του σεμιναρίου. Το σεμινάριο κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο από άποψη προσέλευσης και ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού δεδομένου ότι τα μυθιστορήματα, των βραβευμένων συγγραφεών, που παρουσιάστηκαν ήταν απαιτητικά και πολυσήμαντα.

Το σκεπτικό της επιλογής του φετινού κύκλου στηρίχτηκε στην παγκόσμια εμβέλεια του βραβείου, στις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις που του αποδίδονται μα κυρίως στην αδιαμφισβήτητη λογοτεχνική τους αξία. Επιλέχτηκαν συγγραφείς που βρίσκονται ακόμη εν ζωή και η επιλογή τους έγινε με τρόπο ώστε να εκπροσωπούνται άντρες και γυναίκες από διαφορετικές χώρες. Για τους συγγραφείς που δεν συμπεριλήφθησαν, όπως ο Ζοζέ Σαραμάγκου, ο Γκύντερ Γκρας, η Ναντίμ Γκόρντιμερ ή ο Σολ Μπέλοου, έγινε μια σύντομη αναφορά. Εδώ μάλλον ίσχυσαν τα προσωπικά κριτήρια.

Οι Νομπελίστες συγγραφείς, που παρουσιάστηκαν, με σειρά τη χρονιά της βράβευσής τους, ήταν:

2008 – Ο Jean-Marie Gustave Le Clézio-από την Γαλλία

2007 – Η Doris Lessing-από την Βρετανία

2006 – Ο Orhan Pamuk-από την Τουρκία

2004 – Η Elfriede Jelinek-από την Αυστρία

2003 – Ο J. M. Coetzee-από την Νότια Αφρική

1993 – Η Toni Morrison-από τις ΗΠΑ

1982 – Ο Gabriel García Márquez-από την Κολομβία

Η Κινηματογραφική Λέσχη «Η λογοτεχνία στην οθόνη» έκλεισε κι αυτή τον κύκλο προβολών της με την ταινία «Ανάμεσα στους τοίχους». Γενικά ήταν μια χρονιά καλή, γεμάτη διαβάσματα, συναντήσεις με ομάδες ανάγνωσης, μαθητών, με ένα πραγματικά ανήσυχο και θετικό κοινό, σε μια βιβλιοθήκη που παλεύει σχεδόν μόνη της, αβοήθητη οικονομικά από το κράτος (όπου υπάγεται) να προλάβει τις τόσες υποχρεώσεις της απέναντι στο κοινό. Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση γιατί όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τα σεμινάρια αυτά, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους και συγγραφείς, να διαβάσω βιβλία που ίσως δεν είχαν την σειρά τους, να βάλω σε μια σειρά διαβάσματα και απόψεις που εκκρεμούσαν από καιρό και όλα αυτά με ένα τρόπο ναι μεν μεθοδικό αλλά και απρόσκοπτο ώστε το διάβασμα να μην πέσει στην κατηγορία μιας στεγνά μεθοδευμένης ή δασκαλίστικης γνώσης.


Θεόδωρος Γρηγοριάδης


Επισκεφτείτε την στο διαδίκτυο ή στο Facebook



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Γιώργος Περαντωνάκης γράφει για το Ελσίνκι στην Bookpess

   Διπλές ταυτότητες ως μορφές απόκρυψης Bookpress 31/10/2024 Το τελευταίο αυτό μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη ανήκει καταρχάς στη «λογ...