Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE 2010 Μεγάλη λίστα-Ελληνικό και Ξένο μυθιστόρημα



Κοινωνία των (δε)κάτων

Αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο



ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ THE ATHENS PRIZE FOR LITERATURE

Η οικονομική κρίση και η απειλή κατάρρευσης της χώρας διαγράφουν μια μαύρη πορεία προς το μέλλον. Ο πολιτισμός καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κρατήσει τον κοινωνικό ιστό ζωντανό. Το Athens Prize for Literature, βραβείο που θεσπίστηκε από το περιοδικό (δε)κατα με χορηγό την Mont Blanc, απονέμεται κάθε χρόνο σ’ ένα ελληνικό και σ’ ένα ξενόγλωσσο μυθιστόρημα μεταφρασμένο στη γλώσσα μας. Από το 2007, χρονιά που εγκαινιάστηκε το βραβείο, η τελετή απονομής λαμβάνει χώρα τέτοια εποχή, στη Στοά Σπυρομήλιου στο κέντρο της Αθήνας.Φέτος, κάτω απ’ τη σκιά των πρόσφατων δραματικών γεγονότων, η Κοινωνία των (δε)κάτων από κοινού με τους συγγραφείς-μέλη των δυο επιτροπών κρίσης, κρίνοντας πως η ώρα δεν ανήκει σε εορτασμούς, αποφάσισε να αναστείλει την τελετή απονομής για τον Σεπτέμβριο. Αυτή η αναβολή αποτελεί και μια αντίδραση στις εκδηλώσεις βίας από όπου κι αν εκπορεύονται. Στον δύσκολο και άχαρο καιρό που ζούμε οι δημιουργοί καλούνται να αντιδράσουν και να συμπαρασύρουν τους συμπολίτες τους να ξεφύγουν από την οργή και την αποθάρρυνση. Πιστεύουμε πως το βιβλίο μάς βοηθάει να κατανοήσουμε τόσο τον κόσμο που μας περιβάλλει όσο και τον εαυτό μας, και ότι η λογοτεχνία, όπως και οι άλλες μορφές τέχνης, αποτελούν ένα απ’ τα τελευταία καταφύγια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό καλούμαστε να υπερασπιστούμε.

Σήμερα δημοσιοποιούμε τις Μεγάλες Λίστες και έως τα μέσα Ιουλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Μικρές Λίστες με επτά βιβλία η καθεμία.

Ντίνος Σιώτης, εκ μέρους της Κοινωνίας των (δε)κάτων

Οι συγγραφείς-μέλη των δύο επιτροπών κρίσης:

Κώστας Ακρίβος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σοφία Νικολαΐδου, Κοσμάς Χαρπαντίδης, Χρύσα Σπυροπούλου, Πέτρος Τατσόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...