Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Λογοτεχνικοί καυγάδες για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία


Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συγγραφέων στην Κωνσταντινούπολη δεν θα γινόταν ιδιαίτερος λόγος αν δεν ματαιωνόταν η εμφάνιση του Νομπελίστα Β.Σ. Νάιπουλ τον οποίο μάλλον θεωρώ βαρετό συγγραφέα.
Ο Νάιπουλ δέχθηκε επιθέσεις από τον συντηρητικό τύπο για δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά με το Ισλάμ μετά τις επιθέσεις του 2001-προφανώς ζήλεψε και την "δίωξη" του Ρούσντι.
Γράφτηκε στον τύπο ότι αποσύρθηκε από το συνέδριο κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας με τους διοργανωτές. Ωραία συμφωνία που στηρίχθηκε στον φόβο και στην έλλειψη ελευθερίας λόγου.
Αν αυτά συμβαίνουν σε συνέδρια συγγραφέων καταλαβαίνετε τι γίνεται στις γειτονιές του κόσμου όπου δεν διαβάζονται ούτε εφημερίδες.
Τελικά στη θέση του Νάιπουλ μίλησε ο Βρετανός Χάρι Κούνζρου, συγγραφέας που διάβασα με πολύ ευχαρίστηση και μάλλον παραμελήθηκε από το Χισλόπιο ελληνικό κοινό. Μια χαρά τα είπε ο συγγραφέας της "Μετάδοσης".
Ό,τι και να πεις όμως, όσο δυναστεύουν τα μεγάλα συστήματα των μονοθεϊστικών θρησκειών και κομματικές εθνικιστές παρωπίδες καμία ευημερία και ηρεμία δεν θα γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Ενδιαφέρον θα είχε να μας πούνε οι Έλληνες εκπρόσωποι τι ακριβώς συνέβη. Ήταν εκεί ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος και μία ακόμη Ελληνίδα που δεν γνωρίζω ούτε το όνομά της ούτε το έργο της.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Against Autofiction: Two Paths for the Internet Novel

  By Conor Truax SPIKE 28 October 2024 Πολύ ενδιαφέρον άρθρο πάνω στο μυθιστόρημα στο διαδίκτυο, την αφήγηση, την αυτομυθοπλασία.  https://s...