Ο Τσιόλκας χαστουκίζει λογοτεχνικά Ευρώπη και Ελλάδα
Το καλοκαίρι του 2010, στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, ο Χρήστος Τσιόλκας θα κατηγορήσει από σκηνής την Ευρωπαϊκή λογοτεχνία ως «στεγνή, ακαδημαϊκή εντελώς φτηνιάρικη λογοτεχνία». Η απαξίωσή του στηριζόταν, όπως δήλωσε, πάνω σε μια ανθολογία του 2009 (μάλλον υπονοεί το Best European Fiction, σε επιμέλεια του Aleksandar Hemon και εισαγωγή της Ζέϊντι Σμιθ). Άδικο να γενικεύεις για την λογοτεχνία μιας ηπείρου από μια ανθολογία στην οποία-παρεπιμπτόντως- δεν συμπεριλαμβανόταν κανένας Έλληνας ανάμεσα σε 35 συγγραφείς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Όμως ο Τσιόλκας έχει πάρει φόρα και τα βάζει και με το Αγγλικό μυθιστόρημα που (κατά τη γνώμη του) τα τελευταία χρόνια λιμνάζει εκ του ασφαλούς και φοβάται να διεισδύσει στις συνειδήσεις και στα παθήματα του κόσμου.
Όμως το ίδιο προκλητικά στέκεται και απέναντι στην ελληνική λογοτεχνία. Σε συνέντευξή του στην τρέχουσα LIFO δηλώνει:
Έχετε διαβάσει καθόλου ελληνική λογοτεχνία; Σας αρέσει;
Πρέπει να βελτιώσω τα ελληνικά μου. Εύχομαι να μπορούσα να διαβάσω περισσότερο. Μου αρέσει η ελληνική γραφή όταν είναι σκληρή και μιλάει άμεσα. Θεωρώ ένα κομμάτι του ακαδημαϊκού τρόπου γραφής κάπως απλησίαστο. Έχω βρει τον μπελά μου γι' αυτό, αλλά πιστεύω ότι τμήμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας δεν έχει καμία ζωτικότητα. Διάβασα μια καταπληκτική συλλογή διηγημάτων, το «Πόσο Πάει» της Μπέτυς Βακαλίδου, με ανεπιτήδευτο στυλ γραψίματος. Θέλω να διαβάσω κι άλλα βιβλία σαν κι αυτό.
Η Μπέττυ Βακαλίδου, μυθική φιγούρα της lgbt culture έχει γράψει βιβλία, έχει παίξει θέατρο και η τελευταία της εμφάνιση έγινε στην «Στρέλλα». Περισσότερα για το βιβλίο και την Μπέττυ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου