Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η παρουσία του "άλλου" στην ελληνική κοινωνία

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣτην κατηγορία: Τέχνες
Ημερομηνία: 14/01/2011
[P]

Nέο βιβλίο του Θόδωρου Γρηγοριάδη



Του Κώστα Μαρίνου
marinos@makthes.gr








Γοητευτικό, για ορισμένους ίσως ενοχλητικό, το τελευταίο βιβλίο του Θόδωρου Γρηγοριάδη με τον τίτλο “Ο παλαιστής και ο δερβίσης”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ήρωές του είναι σημερινοί Έλληνες που στη διάρκεια μερικών ετών, τα οποία ο συγγραφέας προσδιορίζει επακριβώς στους τίτλους κάθε κεφαλαίου, ζουν μια σειρά ερωτικών -σε πρώτη ανάγνωση- περιπετειών.
Πολλά τα μυστικά που κρύβουν οι συναντήσεις τους, εξίσου πολλές οι αλήθειες που κρύβουν ή που αποκαλύπτονται από αυτούς και από τον συγγραφέα. Μπορεί σε κάθε μυθιστόρημα, όπως παραδέχεται ο συγγραφέας, να υπάρχει μια παγίδα για τον αναγνώστη, όμως σε αυτό ο Γρηγοριάδης με μαεστρία, αφού εισάγει τον αναγνώστη στο Σύμπαν που πλάθει, τον βγάζει στη συνέχεια, αποκαλύπτοντας επιπλέον στοιχεία για τα κίνητρα των πράξεων των ηρώων του.
“Γίνεται ένα παιχνίδι στο βιβλίο. Έτσι ο ήρωας, ο Διονύσης, προσπαθεί να κτίσει έναν κόσμο, τον οποίο στη συνέχεια αναιρεί”, σχολιάζει ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, ο οποίος στις 7 μ.μ. σήμερα στον “Ιανό” θα παρουσιάσει το μυθιστόρημά του. Μαζί του θα είναι ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης και ο φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Κόκορης.
Ο Διονύσης όμως δεν είναι ο μόνος ήρωας. Με τον Χρήστο, φίλο αλλά και συνοδοιπόρο του, διατρέχουν τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, φθάνουν στην περιοχή του Έβρου, περνώντας από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης, βγαίνουν από τα σύνορα, για να ζήσουν τους προσωπικούς τους μύθους στην Τουρκία.

Επιστροφή στη μακεδονική και τη θρακιώτικη γη
Δίπλα τους, η γυναικεία παρουσία γίνεται θύτης και θύμα των σχέσεων που αναπτύσσονται στη διάρκεια αυτού του μακροχρόνιου οδοιπορικού.
Ανάμεσά τους, αντικείμενο του πόθου για όλους, κυκλοφορεί ο τούρκος Τζεμάλ. Στο πρόσωπό του αντανακλώνται όλα τα συναισθήματα που προκαλεί η παρουσία του “άλλου” στη σημερινή ελληνική κοινωνία. “Ο Τούρκος, που είναι ο γείτονας αλλά ταυτόχρονα και ο ξένος, αλλά που η παρουσία του γίνεται και τεστ κατά πόσο μπορούμε να αντέξουμε την παρουσία ενός τέτοιου προσώπου, κατά πόσο θα τον αφομοιώσουμε ή και κατά πόσο αυτός θα χάσει τη δύναμή του όταν θα έρθει προς τα εμάς”, σχολιάζει ο συγγραφέας την εμφάνιση αυτού του ήρωα στις σελίδες του βιβλίου του.
Με το βιβλίο αυτό ο Θόδωρος Γρηγοριάδης επιστρέφει στη μακεδονική και τη θρακιώτικη γη, με την οποία έχει ξανασχοληθεί. Τη συστήνει στους μη γνωρίζοντες, την επαναφέρει στη μνήμη όσων την έχουν περιδιαβεί. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο που χαρακτηρίζει το βιβλίο του. Ο συγγραφέας κατορθώνει για άλλη μια φορά ενίοτε να μιλήσει υπαινικτικά, συχνότερα όμως να φωτίσει πλευρές της ζωής στην περιοχή που οι πολλοί αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν. Χωρίς να δημοσιογραφεί αλλά έχοντας περπατήσει και ζήσει εκεί όπου περπατούν και ζουν οι ήρωές του, έχει ιδία γνώση όσων συμβαίνουν στην ενδοχώρα. Αυτό ακριβώς είναι το άλλο δώρο που προσφέρει στους αναγνώστες του, πέρα από την απόλαυση της γραφής, και τη γνωριμία με τα πρόσωπα του βιβλίου, πολλά από τα οποία ίσως τα έχει προσπεράσει ο καθένας στον δρόμο του, αγνοώντας τις περιπέτειες της ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...