Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
Στο Δημοτικό θέατρο Σερρών «Αστέρια», ώρα έναρξης 9.00 μ.μ.
Η «Δεύτερη γέννα» είναι ένας θεατρικός μονόλογος που στηρίζεται πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη (εκδόσεις Πατάκη). Πρόκειται για μια συγκινητική γυναικεία αφήγηση, που αναβλύζει βαθιά από την ψυχή μιας τραυματισμένης μάνας και μιας παραιτημένης γυναίκας. Είναι η εξομολόγηση της Ρένας, μια νέας γυναίκας από την Καβάλα,πηγαίνει για ένα τριήμερο στην Αθήνα, να γιορτάσει τα γενέθλια της φοιτήτριας κόρης της. Εγκλωβισμένη στο στοιχειωμένο διαμέρισμα και στα προσωπικά της αδιέξοδα, φτάνει η στιγμή να λυτρωθεί από τους φόβους της, να ανασυντάξει το παρελθόν της, να πάψει να ζει μέσα σε ένα ψέμα. Η Ρένα για τρεις μέρες θυμάται βασικά περιστατικά από τη ζωή της και της κόρης της και μέσα από όλα προσπαθεί τελικά να ξεπεράσει το πένθος της. Μια πυκνή ιστορία που εμπεριέχει τα βασικά συστατικά της ζωής και της λογοτεχνίας: τη γέννηση, τον έρωτα και τον θάνατο.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Θεόδωρος Γρηγοριάδης (από το ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί στις εκδόσεις Πατάκη).
Πρωταγωνιστεί η Φιλαρέτη Κομνηνού.
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης.
Σκηνικά, κοστούμια: Ελένη Στρούλια.
Βοηθοί Σκηνοθέτη : Δέσποινα Μέγγουλη, Σοφία Βέργου.
Στο βίντεο εμφανίζεται η Αναστασία Χατζάρα.
Διάρκεια παράστασης :1 ώρα και 10΄ λεπτά.
Παραγωγή Culture σε καλλιτεχνική συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Θεάτρου Αστέρια, τηλ. επικοινωνίας & κρατήσεων
2321054755-2321054585.
Τιμές εισιτηρίων : 15€ Γενική είσοδος&10€ (μαθητικά , φοιτητικά, για συλλόγους και σωματεία )
Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Δεύτερη γέννα».
Από το βιβλίο στην σκηνή
Πώς μπορεί μια μάνα να αποδεχθεί τον χαμό του παιδιού της, ποιες θα ήταν οι συνέπειες στην καθημερινότητά της, πώς θα μπορούσε να ξεπεράσει το πένθος; Σαν απάντηση στο ερώτημα αυτό προέκυψεη «δεύτερη γέννα», όπου μια Καβαλιώτισσα μάνα, η Ρένα, κατεβαίνει στην Αθήνα, στο διαμέρισμα της κόρης της για να «γιορτάσουν» μαζί τα γενέθλιά της, μήνες μετά το τραγικό γεγονός που δεν παραδέχτηκε ποτέ.
Η μάνα, ως πρωτοπρόσωπη αφηγήτρια, φτιάχτηκε μέσα από εικόνες και αληθινά στιγμιότυπα γυναικών που γνώρισα ή παρατηρούσα. Ο εξομολογητικός μονόλογος δεν έπρεπε να είναι εκτενής, αφού πρόκειται για έναν αποσπασματικό λόγο που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί ως αφήγηση, μέσα από τον διαταραγμένο της ψυχισμό της ηρωίδας. Έπρεπε να κρατηθεί ένας ρυθμός και μια πειστική κλιμάκωση γι’ αυτό και έφτασε περίπου στις εκατό σελίδες. Επρόκειτο για ένα πυκνό κείμενο, μια εξομολόγηση, μια «δεύτερη γέννα», αναπαράσταση και δρώμενο μαζί.
Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης αναδεικνύει την θεατρικότητα του κειμένου, ισορροπώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό της δράσης και τις παλινδρομικές αφηγήσεις της ηρωίδας. Η Φιλαρέτη Κομνηνού αποδεικνύει ότι είναι μια πολύτροπη ερμηνεύτρια: επί μία ώρα υποδύεται διαφορετικές φωνές και εποχές της ηρωίδας, διαφορετικούς ψυχισμούς, ένα θαυμαστό ρεσιτάλ, συγκινητικό και λυτρωτικό συνάμα για τον θεατή. Κι εγώ αισθάνομαι ευτυχής που για πρώτη φορά βλέπω ένα γραπτό μου να ζωντανεύει τόσο πειστικά που μοιάζει να το έχω γράψει έχοντας δει πρώτα την παράσταση.
Ευχαριστώ τον Θοδωρή Γκόνη και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών που αποδεικνύεται μαζί με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, με την οποία συνεργάζομαι από χρόνια, ένας πρωτοπόρος και φιλόξενος πολιτιστικός τόπος. ΄Οσο για την Φιλαρέτη Κομνηνού, λατρεμένη φίλη των φοιτητικών μου χρόνων, την ευχαριστώ που έσκυψε με τόση φροντίδα και προσοχή πάνω στο γραπτό μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου