Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

1Q84

ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ
1Q84, ΒΙΒΛΙΟ Ι, ΙΙ & ΙΙΙ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2012, 2013

Η ιστορία του Τένγκο και της Αομάμε, που περιπλανούνται είκοσι χρόνια και χίλιες τετρακόσιες σελίδες μέχρι να ξαναβρεθούν από παιδιά, δεν σε αφήνει ασυγκίνητο. Έχουν διασχίσει παράλληλους κόσμους, έχουν αντικρίσει τον ουρανό με δύο φεγγάρια, έχουν απειληθεί από κρυφές οργανώσεις, αναμετριούνται με τα προσωπικά τους μυστικά και τις συνομωσίες του κόσμου. Η ιστορία διαδραματίζεται το 1984 όμως για εκείνους μετατρέπεται σε 1Q84, ο δικός τους φουτουριστικός κόσμος που μοιάζει να βγαίνει από το μυθιστόρημα της “Χρυσαλλίδας” που γράφει ο Τένγκο πανωγράφοντας την ιδέα μια άλλης νεαρής κοπέλας.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα με συνεχείς αναφορές στη δυτική λογοτεχνία στον Όργουελ, τον Προυστ και τον Τολστόι αλλά εμποτισμένο από την γιαπωνέζικη παράδοση. Ένα υπαρξιακό θρίλερ σε μια δυστοπική κοινωνία, μια τρυφερή ιστορία αγάπης γραμμένη με οριακή αληθοφάνεια, μινιμαλισμό και ακρίβεια κι ας εξαπλώνεται σε τρεις τόμους. Έχει χιούμορ, ανατροπές και διεισδυτικές παρατηρήσεις, ξεστρατίζει από τα στερεότυπα της σοβαροφανούς κανονιστικής γραφής. Είναι ογκώδες ωστόσο δεν σε εξαντλεί και καλό είναι να διαβαστεί μια κι έξω. Μερικές στιγμές νομίζεις ότι κρατάς το σενάριο ενός manga ή ενός λογοτεχνικού βίντεο game: τελικά ο Μουρακάμι πετυχαίνει αυτούς που μέχρι σήμερα αποκαλούσαμε στην λογοτεχνία “χάρτινους ήρωες” να τους μετατρέπει σε “ψηφιακούς”. Όμως εκείνο το “γκρίζο χάρτινο φεγγαράκι”, οι τελευταίες λέξεις του βιβλίου, σε επαναφέρουν στην μαγεία του παραμυθιού που τόσο έχουμε ανάγκη.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης
(δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ, βιβλιοδρόμιο, είκοσι Έλληνες συγγραφείς προτείνουν βιβλία για το καλοκαίρι, 20/07/13)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δωμάτια των συγγραφέων:

  Ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης μιλάει για τον χώρο όπου εμπνέεται για να γράψει Εδώ γράφω: σε ένα μικρό δωμάτιο που μετατράπηκε σε γραφ...