Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Ή "έμμονη αγάπη" του Ίαν Μακ Γιούαν στην οθόνη

Η ΤΑΙΝΙΑ: Enduring Love (2004)
Σκηνοθέτης: Roger Michell
Συγγραφείς: Ian McEwan (μυθιστόρημα) Joe Penhall (σενάριο)
Πρώτη προβολή: 26 November 2004 Αγγλία
Πρωταγωνιστές: Daniel Craig as Joe
Samantha Morton as Clairee
Rhys Ifans as Jed

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: «Έμμονη Αγάπη» (εκδόσεις Νεφέλη, 1999)
Ο Τζο σαρανταπεντάρης φυσικός, που έχει γίνει πετυχημένος συγγραφέας βιβλίων εκλαικευμένης επιστήμης, και η όμορφη νεαρή φιλενάδα του Κλαρίσα, με την οποία συγκατοικεί, ερευνήτρια της ιστορίας της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο συναντιούνται μετά από ενάμιση μήνα χωρισμού. Μόλις ο Τζο την παραλαμβάνει από το αεροδρόμιο κατευθύνονται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στους λόφους έξω από την Οξφόρδη για να γιορτάσουν την επανασύνδεσή τους. Μπροστά στα μάτια τους, όμως διαδραματίζεται ένα τραγικό συμβάν: ένα αερόστατο μ' ένα δεκάχρονο αγόρι μέσα στο καλάθι του παρασύρεται από τον άνεμο. Ο χειριστής από κάτω προσπαθεί να συγκρατήσει το αερόστατο από το σχοινί. Ο Τζο κι οι άλλοι τέσσερις άντρες που βρίσκονται τυχαία εκεί κοντά τρέχουν για να βοηθήσουν και πιάνονται από τα σχοινιά του αερόστατου για να το κατεβάσουν με το βάρος τους. Κάποια στιγμή όμως ο ένας αφήνει και τα δικά τους. Μένει μόνο ένας, που δεν προλαβαίνει και παρασύρεται ψηλά, κρεμιέται κατακόρυφα για λίγα δευτερόλεπτα κι ύστερα γκρεμίζεται στο έδαφος και σκοτώνεται.
Αυτή είναι η μια τραγωδία, με τις ενοχές που δημιουργεί στον ήρωα, πως θα μπορούσε να αποτρέψει το ατύχημα αν δεν είχε αφήσει το δικό του σχοινί. Μα η ιστορία έχει και ένα δεύτερο σκέλος: ένας απ' τους παριστάμενους ο εικοσιοκτάχρονος άνεργος Τζεντ νομίζει λαθεμένα, από μια ανταλλαγή βλεμμάτων και τις λίγες ανθρώπινες κουβέντες των δραματικών εκείνων στιγμών, ότι ο Τζο τον έχει ερωτευτεί και ότι θα πρέπει κι εκείνος ν' ανταποκριθεί.
Ενα δυστύχημα λοιπόν, με αερόστατο στην αγγλική ύπαιθρο γίνεται αφορμή να γεννηθεί μια παράξενη σχέση ανάμεσα σε δύο άντρες. Ο ένας, εντελώς αυθαίρετα και παράλογα, θεωρεί ότι βρήκε στο πρόσωπο του άλλου τον απόλυτο πλατωνικό έρωτα. Κι ο άλλος, προσπαθώντας να το αποφύγει, κινδυνεύει να διαλύσει το στέρεο δεσμό του με την κοπέλα που πραγματικά αγαπά.Σχέσεις αγάπης σε δύο επίπεδα-το φυσιολογικό και το αρρωστημένο- δίνουν μάχη για επικράτηση. Λεπτή ανάλυση της ανθρώπινης ψυχολογίας και φιλοσοφικές σκέψεις για τη ζωή βρίσκουν την ευκαιρία να πλεχτούν στη γοητευτική αφήγηση και να μας δώσουν ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, που συναρπάζει τον αναγνώστη. Η μεταφορά στην οθόνη ήταν αρκετά πετυχημένη, δίνοντας έμφαση στο δραματικό και το αγωνιώδες στοιχείο και τονίζοντας περισσότερο την ομοφυλοφιλική πλευρά του Τζεντ. Αυτό βέβαια ο υπογραμμισμός, δίνει στην ταινία μια νότα ομοφοβίας-αρκετά ανιχνεύσιμη και στο κείμενο-between the lines.

Άλλα βιβλία του συγγραφέα που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο:
Ο ΄Ιαν Μακ Γιούαν γεννήθηκε το 1948 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Σάσεξ και στο Ιστ Αγκλιά. Δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων το 1975. Το Amsterdam έχει βραβευτεί με το βραβείο Booker. Πολλά του βιβλία έχουν γυριστεί σε ταινίες ενώ και ο ίδιος έχει γράψει σενάρια όπως για ταινίες του Πήτερ Γκρίναγουεη. «Ο Τσιμεντόκηπος» («The cement garden») γυρίστηκε σε ταινία το 1993 σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα και σκηνοθεσία του ΄Αντριου Μπέρκιν και θεωρείται μια από τις καλύτερες ως τώρα μεταφορές των βιβλίων του. Την είδαμε πρόσφατα στην κρατική τηλεόραση.
Το μυθιστόρημα «Ξένοι στη Βενετία» («The comfort of strangers») μεταφέρθηκε στην οθόνη από τον Πολ Σρέιντερ σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ, soundtrack του Μπανταλαμέντι και η ερμηνεία του Ρούπερτ ΄Εβερετ και της Μιράντα Ρίτσαρντσον καταπληκτικές.
«Ο αθώος» («The Innocent») σε κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου από τον Τζον Σλέσιγκερ δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.
Η «Έμμονη αγάπη» («Enduring love») γυρίστηκε σε ταινία με βασικό πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, τον γνωστό μας Τζέιμς Μποντ και την Σαμάνθα Μόρτον. Ο σκηνοθέτης Ρότζερ Μίτσελ έχει σκηνοθετήσει επίσης το «Μια βραδυά στο Νότιγκ Χιλ», το «Αλλάζοντας θέσεις», «Η μητέρα». Στην ταινία ο Ντανιέλ Κρεγκ φιλιέται για πρώτη φορά με άντρα! Τον Τζεντ, προσποιείται, όμως, για να τον σκοτώσει. Στο “Infamous” ΄θα φιληθεί με τον συγγραφέα Καπότε μέσα στη φυλακή, κι ας μην ξεχνάμε στο υπέροχο "Love is the Devil" (παίχτηκε σε παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα, πήγε άπατο, δωρήθηκε από το περιοδικό Σινεμά και κατέληξε προσφορά για 1 ευρώ στα βίντεοκλαμπ), παίζει τον εραστή (τσόλι) του ζωγράφου Φράνσις Μπέικον (1998).
Θαρραλέος ο νέος Τζέιμς Μποντ και ηθοποιάρα!
Η "Εξιλέωση", η τελευταία ταινία πάνω σε μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν, παίζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στους κινηματογράφους της Βρετανίας και θεωρείται από τις πιο πετυχημένες μεταφορές μυθιστορημάτων του. Βραβεύτηκε με 7 χρυσές σφαίρες και πάει σφαίρα για Όσκαρ! Έρχεται και στην Ελλάδα. Ό,τι πρέπει για το Έμπασσυ και αστραφτερές γούνες...


η ΤΑΙΝΊΑ θα παιχτεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου το βράδυ στις 7.30 μ.μ στην Δημόσια Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη Σερρών στα πλαίσια του αφιερώματος "Κινηματογράφος και λογοτεχνία".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...