Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Η "Ευτυχία" του Λιβανελί στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών

Ζουλφί Λιβανελί «Ευτυχία»

Η «Ευτυχία» (εκδόσεις Πατάκης) χαρακτηρίστηκε ένα μυθιστόρημα θάρρους και βάθους της σημερινής Τουρκίας και είναι το τρίτο μυθιστόρημα του διάσημου μουσικοσυνθέτη και συγγραφέα Ζουλφί Λιβανελί που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Η Μεριέμ, δεκαεπτάχρονη ονειροπαρμένη κοπέλα, βιάζεται από τον θείο της σε ένα μακρινό χωριό της Ανατολικής Τουρκίας. Καλείται να ξεπλύνει την ντροπή της, δηλαδή να θυσιαστεί η ίδια. Ο ξάδελφός της ο Τζεμάλ είναι στρατιώτης και πολεμάει εναντίον των Κούρδων. Επιστρέφοντας στο χωριό του, αναλαμβάνει την εκτέλεση της ποινής στο όνομα της οικογένειας. Και ανάμεσα τους ο Ιρφάν, ένας σαρανταπεντάρης καθηγητής, σε κρίση προσωπικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

Πρόκειται για μια αληθινή και συνταρακτική ιστορία, δοσμένη με λογοτεχνική επιδεξιότητα, μια σύγχρονη τραγωδία που μας απογυμνώνει ένα από τα πιο καίρια κοινωνικά προβλήματα στη γειτονική μας χώρα: την εθιμική οικογενειακή εξόντωση των ανυπάκουων γυναικών και όσων κακοποιήθηκαν.

Το βιβλίο πούλησε χιλιάδες αντίτυπα στην Τουρκία, αφύπνισε συνειδήσεις και πρόσφατα γυρίστηκε και σε κινηματογραφική ταινία. Έχει μεγάλη σημασία που το έγραψε ένας άνθρωπος που, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη είχαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης της Επιτροπής για την Ελληνοτουρκική Φιλία, που αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης για την Ειρήνη Τούρκων και Κούρδων και υπήρξε εμπνευστής της καμπάνιας εναντίον της βίας στην Τουρκία μαζεύοντας χιλιάδες υπογραφές.

Το μυθιστόρημα παρουσιάζεται την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007 στις 7.30 μ.μ ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ στα πλαίσια του τέταρτου κύκλου των Λογοτεχνικών Σεμιναρίων «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ: δημιουργικές αναγνώσεις».

Οι προηγούμενες παρουσιάσεις ήταν:
"Ξενοδοχείο Lutetia" του Πιέρ Ασουλίν
"Εξιλέωση" του Ίαν ΜακΓιούαν


1 σχόλιο:

  1. Θοδωρή σε χαιρετώ!
    Ένα ποστ για σένα και τον Δημήτρη, γιατί η ΓΝΩΣΗ δεν ανήκει σε κανέναν και πρέπει να διαδίδεται:
    www.lifoland.gr/blogs/greendim/6040.html#blogtop

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...