Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Σάλι Χόβεϊ Ρίγκινς: Το ταξίδι του δρόμου του μεταξιού με τον Συαντζάνγκ








Ο κινέζος μοναχός Συαντζάνγκ, που έζησε τον 6ο μ.Χ. αιώνα, είναι τόσο γνωστός στην Ασία όσο είναι ο Μάρκο Πόλο στη Δύση. Ο λόγος γι’ αυτή του τη φήμη είναι το, διαρκείας δεκαέξι ετών, ταξίδι του στους άγιους τόπους του βουδισμού στην Ινδία, με σκοπό να αποκτήσει τα ιερά κείμενα, να μελετήσει με διακεκριμένους θρησκευτικούς δασκάλους και να δει τα ιερά μέρη όπου έζησε ο Βούδας. Οχτώ αιώνες πριν τον Κολόμβο, ο κινέζος μοναχός κάλυψε απόσταση 16.000 χιλιομέτρων στο δρόμο του μεταξιού. Ο μοναχός κατόρθωσε να φέρει σε πέρας την αποστολή τη θρησκευτική του αποστολή και έφερε πίσω μαζί του μια μεγάλη συλλογή από βουδιστικές γραφές. Είχε δει ίχνη που δεν είχαν ειδωθεί, είχε ακούσει άγια λόγια που δεν ακούστηκαν άλλη φορά, μίλησε με ηγέτες και άρχοντες των οάσεων στο Βόρειο και Νότιο Δρόμου του Μεταξιού, όπως ο Μεγάλος Χαν των Δυτικών Τούρκων και ο Βασιλιάς Χάρσα, αυτός που ένωσε τη Βόρεια Ινδία. Διέσχισε τα πιο επικίνδυνα ποτάμια και τρεις από τις ψηλότερες οροσειρές της Ασίας, χάθηκε μέσα σε καυτές ερήμους.

Η Σάλι Χόβεϊ Ρίγκινς, η πρώτη Δυτική που ακολούθησε τα βήματα του Συαντζάνγκ στο δρόμο του μεταξιού, παρουσιάζει στο οδοιπορικό της έναν θαρραλέο ταξιδιώτη και έναν αφοσιωμένο μοναχό.
Μέσα από την αφήγηση της Ρίγκινς, ο αναγνώστης ταξιδεύει στα βήματα του Συαντζάνγκ, γνωρίζει τη βουδιστική τέχνη και μαθαίνει την ιστορία της Κίνας, της Κεντρικής Ασίας και της Ινδίας. Πάνω απ’ όλα το ταξίδι του Συαντζάνγκ αποτελεί προσκύνημα ψυχής, ένα ταξίδι όχι μόνον προς τον εξωτερικό κόσμο αλλά και προς τον εσωτερικό. Η αναζήτηση της αλήθειας φέρει τα οικουμενικά χαρακτηριστικά της ηρωικής αναζήτησης και αποτελεί μέγιστο μάθημα για τις σημερινές υλιστικές κοινωνίες των κουρασμένων σωμάτων και κορεσμένων πνευμάτων.


Μετάφραση: Γρηγόρης Μηλιαρέσης
Από την πανέμορφη σειρά TERRA INCOGNITA, στις εκδόσεις Κέδρος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...