Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Σκιές από την FYROM


Ο σκοπιανός Μίλκο Ματσέβσκι είναι ένας διεθνώς γνωστός και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης σε πολλά φεστιβάλ. Στη χώρα μας έχει παιχτεί ήδη η ταινία του Πριν τη βροχή που είχε πάρει το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1993.

Η καινούργια του ταινία ήταν επίσημη συμμετοχή για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, και έχει αποσπάσει Χρυσό Βραβείο στο φεστιβάλ Πάρκ Σίτυ της Αμερικής κι εξαιρετικές κριτικές από τον παγκόσμιο ειδικό Τύπο.

Η ταινία "Shadows" αναφέρεται σ΄εκείνους που έφυγαν από τη Βόρεια Ελλάδα το 1946-49 κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου και προσπαθούν να συνομιλήσουν με το παρελθόν.

Η ταινία αγοράστηκε από την Seven και θα βγει σύντομα στις ελληνικές αίθουσες. Κάποιοι ακονίζουν μαχαίρια και θα αρχίσουν πάλι τα εθνικιστικά τραγούδια στα γκαρίζοντα παράθυρα της ιδιωτικής τηλεόρασης, της πιο γκρίζας και αντιπολιτιστικής τηλεόρασης που είδε ποτέ ο τόπος. Οι τραβηγμένες κυρίες της μικρής οθόνης καλύτερα να αφήσουν το σινεμά σε όσους το αγάπησαν στις αίθουσες και στις ουρές των φεστιβάλ.

Προσωπικά θα έβλεπα με τρομερό ενδιαφέρον μια –έστω και αντιφατική- ταινία από την γειτονιά μου. Αλίμονο αν η τέχνη, απ’ όπου κι αν προέρχεται δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Εδώ δεν είναι ούτε Ιράν ούτε Κίνα...

Ο Λίτελ, των «Ευμενίδων», βγήκε προχθές στην γερμανική τηλεόραση και σείστηκε το κανάλι στην συζήτηση που διεξήχθη.

Κάτι τέτοιες ταινίας καλό είναι να επιφέρουν συζητήσεις και προβληματισμούς και όχι ξεσηκωμούς που δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο.

Καλώς να παιχτεί και τότε θα εκφέρουμε γνώμη στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αν η ταινία είναι κατασκευασμένη για «ιδεολογική» χρήση αποκλείεται να σταθεί στα πόδια της όπως τόσες και τόσες στρατευμένες και προπαγανδιστικές ταινίες άλλων εποχών.

Περισσότερο βαρέθηκα απόψε στην πρεμιέρα της ταινίας των Κοέν «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους»: η ίδια μανιερίστικη αμερικανική κυνικότητα, η αποθέωση του στυλ της βίας και μιας δήθεν αποστασιοποιημένης αφήγησης.

Ούτως ή άλλως ο Κόρμακ ΜακΚάρθυ δεν μου άρεσε ποτέ ούτε τα βιβλία του ούτε οι ερημιές του. Αλλά κανείς ποτέ δεν γκρίνιαξε για τις ποιοτικές αμερικανιές.


«Shadows» trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...