Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Μια πόλη ένα βιβλίο






Το Εδιμβούργο γίνεται η Πρώτη Πόλη του Βιβλίου της Ουνέσκο και επιλέγει το μυθιστόρημα «Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde» του Robert Louis Stevenson. . . Μια ιστορία τρόμου, η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, ο εθισμός στο έγκλημα και η απάτη. Μια πασίγνωστη ιστορία για το θέμα της όμως τελικά τη διάβασε κανείς ολόκληρη;

Με αυτό το σκεπτικό το «The Edinburgh UNESCO City of Literature Trust» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «One Book - One Edinburgh» απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την πόλη σε μια προσπάθεια να διαβαστεί το κλασικό μυθιστόρημα τρόμου από όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται και γι αυτό το λόγο έχουν ήδη μοιραστεί δωρεάν 10.000 αντίτυπα από τις 22 Φεβρουαρίου.

Στην καινούργια έκδοση του βιβλίου την εισαγωγή κάνει ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ian Rankin. Ο στόχος επίσης αυτού του προγράμματος είναι να φτάσει το βιβλίο μέσω βιβλιοθηκών, σχολείων και ομάδων ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από 30 οργανώσεις της πόλεις με ομιλίες, ταινίες, συζητήσεις, αναγνώσεις, διοργανώσεις περιπάτων στα σημεία όπου αναφέρεται το μυθιστόρημα και θεατρικές παραστάσεις.

Για τα σχολεία υπάρχει ειδικό υλικό ώστε να διδαχτεί από τους δασκάλους ενώ σε πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες που φτιάχτηκαν ειδικά για την περίσταση μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα δρώμενα, να ακούσει σε podcast την εισαγωγή του Ίαν Ράνκιν και να δει σχετικά βίντεο.

Στα ελληνικά το βιβλίο υπάρχει σε τρεις τουλάχιστον διαφορετικές εκδόσεις αλλά το «Νησί των θησαυρών» του ιδίου συγγραφέα ξεπερνάει τις 30 εκδοτικές παραγωγές: εικονογραφημένες, ολοκληρωμένες, συντομευμένες, για παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...