Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Μ.Καραγάτσης: μετά το συνέδριο 2

Ο συγγραφέας και ποιητής Νίκος Δαββέτας μίλησε στο ίδιο συνέδριο με θέμα:
"Πόρνες, Πολιτική, Πολυκατοικίες: Τέσσερα μυθιστορήματα με το ίδιο σκηνικό".
Προσπάθησε να φέρει μαζί τέσσερα μυθιστορήματα: Β.Σερζ Υπόθεση Τουλάγιεφ, Αλ Ασουανί Το Μέγαρο Γιακουμπιάν, Π.Χ.Γκουτιέρες Η βρώμικης τριλογία της Αβάνας και το "10" του Μ.Καραγάτση. Πολιτική, πόρνες, καθεστώτα, πολυκατοικίες.
Η ιδέα ακούστηκε καλή, όμως οι επιφυλακτικές τοποθετήσεις του απέναντι στο "10" συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις. Η αναφορά μου στα μετά το συνέδριο δεν έχουν σχέση με τη δική μου θέση για τον Καραγάτση (για λόγους σπουδών και ειδίκευσης έχω περισσότερο λόγο για την ιρλανδική λογοτεχνία) αλλά στην ταραχή που προέκυψε από τις "αρνητικές" τοποθετήσεις.

Επομένως άλλο πράγμα ένα επετειακό τιμητικό αφιέρωμα που σέβεται τον συγγραφέα και τη μνήμη του και άλλο ένα Συνέδριο με συμμετοχές και τοποθετήσεις από κάθε λογής ερευνητές και ειδικούς. Στη δεύτερη περίπτωση ίσως οι εγγύτεροι φορείς στον συγγραφέα (εκδοτικός οίκος, συγγενικός κύκλος) θα έπρεπε να διατηρούν μια διακριτική απόσταση κι αυτό επειδή την κριτική κανείς δεν την αγάπησε ποσώς μάλιστα για ένα δικό σου άνθρωπο.

Στο κάτω -κάτω για να γίνεται τόσος ντόρος κάτι σημαίνει για τον δημιουργό και το έργο του.

1 σχόλιο:

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...