Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΠΙΤΕΡ ΤΕΜΠΛ Τσακισμένη ακτή





Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Εκδ. ΤΟΠΟΣ 2008



H «Τσακισμένη ακτή» του πολυβραβευμένου Πίτερ Τέμπλ, είναι μια ιστορία γεμάτη ένταση, νεύρο και αγωνία. Διαδραματίζεται σε μια παραθαλάσσια περιοχή της νότιας Αυστραλίας, σε μια μικρή πολίχνη μακριά από τη Μελβούρνη. Με αφορμή τη δολοφονία ενός ντόπιου πλούσιου «παράγοντα» της περιοχής έρχονται σταδιακά στο φως μια σειρά από συγκλονιστικά μυστικά και γεγονότα που ανάγονται τρεις δεκαετίες πίσω. Κι ενώ οι πρώτοι ύποπτοι που συλλαμβάνονται είναι νεαροί Αβορίγινες, ο Τζο Κάσιν, αστυνομικός του τμήματος ανθρωποκτονιών, διερευνά παράπλευρα άλλες πτυχές της υπόθεσης, ειδικά όταν τα ύποπτα άτομα πέφτουν θύματα μιας κακοσχεδιασμένης αστυνομικής καταδίωξης. Ένας μεγάλος αριθμός χαρακτήρων μπαινοβγαίνουν στην ιστορία, δίνοντάς της μια ευρύτερη κοινωνική διάσταση, καθώς οι μικρή κοινότητα σπαράσσεται από φυλετικές διακρίσεις, ανεργία, εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Σίγουρα το μυθιστόρημα υποκύπτει στις ευκολίες του παραδοσιακού θρίλερ κλείνοντας το μάτι και προς την μεγάλη οθόνη, όπως στην σκηνή του κρεμασμένου (μου θύμιζε το seven) και την «παλιά ιστορία» των αγοριών, όμως γενικά διαβάζεται απνευστί (και φυσικά χρειάζεται απενοχοποιημένους αναγνώστες που μπορούν να παραμερίσουν τον συλλαβισμό του Finnegans Wake).

Άλλο ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος είναι η παρουσία του τοπίου και της περιβάλλουσας φύσης και μάλιστα με ένα τόσο παραστατικό τρόπο ώστε ο ίδιος ο τόπος, όπου εξελίσσεται η πλοκή, να πρωταγωνιστεί και να καθορίζει την συμπεριφορά των κατοίκων του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...