Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Nobel Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Ωραιότατο καυγαδάκι στήθηκε στις δύο ακτές του Ατλαντικού μόλις ο Μόνιμος Γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας και ιστορικός λογοτεχνίας Horace Engdahl ομολόγησε σε μια συνέντευξη ότι η Αμερική δεν δικαιούται το βραβείο γιατί παραμένει "αδιάβαστη" και απομονωμένη:

"The U.S. is too isolated, too insular. They don't translate enough and don't really participate in the big dialogue of literature. That ignorance is restraining."
Ξεσηκώθηκαν από εκεί διανούμενοι και bloggers με επιχειρήματα τύπου το Νόμπελ είναι πολιτικό βραβείο, βραβείο που δεν πήραν συγγραφείς μεγάλης αξίας ενώ δόθηκε ας πούμε...στην Γέλινεκ και κάτι ξεθωριασμένους αντικομφορμίστες.

Νομίζω ότι μιλάνε όλοι σε λάθος βάση: το Νόμπελ είναι $1.3 εκατομμύριο δολλάρια, οπότε κάθε συζήτηση ακυρώνεται. Αν ήταν ένας κλάδος ελαίας τότε θα είχε νόημα η συζήτηση.
Και βέβαια η ειρωνία είναι ότι ενώ η Ακαδημία επιλέγει ιδεολόγους και μη-ευπώλητους συγγραφείς τους κάνει σε ένα βράδυ πλούσιους και πιθανούς μπεστελερίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...