Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Βίλα Αμαλία



PASCAL QUIGNARD
ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ

Μετάφραση: Βάνα Χατζάκη

Εκδ. ΆΓΡΑ 2008

Ο Γάλλος συγγραφέας Πασκάλ Κυνιάρ(γεν.1948), που μας έδωσε «Όλα τα πρωϊνά του κόσμου» και την «Ταράτσα στη Ρώμη», καταδύεται στην ψυχή μιας γυναίκας που επιθυμεί να μεταμορφωθεί και να επιβιώσει μέσα στις δικές της συντεταγμένες. Η μουσικός Αν Χίντεν, μια μέρα αποφασίζει να εγκαταλείψει οτιδήποτε αποτελούσε την καθημερινότητά της και τη ρουτινιάρικη σχέση της και να εξαφανιστεί. Αποποιείται κάθε στοιχείο ταυτότητας που θα πιστοποιούσε την πρότερη ζωή της και αποτραβιέται αρχικά στην Ίσκια, ένα ηφαιστιογενές νησί, στην Ιταλία, σε μια εγκαταλειμμένη βίλα, τη «Βίλα Αμαλία». Η θάλασσα, η ασύλληπτη φύση, κάποιες νέες γνωριμίες θα αναγεννήσουν μιαν άλλη γυναίκα που εμπνέεται από τη θλίψη της και συνομιλεί με την τέχνη της, βυθισμένη στην πρωταρχική θάλασσα της δημιουργίας. Η πορεία της από την Γαλλία στην Αμερική και στην Αυστραλία, ως συνέπεια της αρχικής της πρόθεσης, θα αποτελέσουν σταθμούς ενός εσωτερικού ταξιδιού αλλά και μιας αφηγηματικής περιπλάνησης που μέσα από την ποίηση και την αρμονία θα τέρψει τον αναγνώστη.
Η γλώσσα του Κυνιάρ, καθαρή, μουσική, μινιμαλιστική δεν επιτρέπει κανενός είδους απόδραση από το συμπαγές σύμπαν που έχτισε γύρω από την ηρωίδα του. Συχνά το βιβλίο μας φέρνει στο μυαλό τις παλιές καλές μέρες της Μαργκερίτ Ντυράς, γραφές που κάπως ατόνησαν μέσα στον ρεαλισμό και στην επιδειξιομανία της αυτοαναφορικής γραφής. Όμως πρόκειται για μια μοναδική απόλαυση για λεπτολόγους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κεφαλή του Απόλλωνα σε ανασκαφή στους Φιλίππους

Η κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα που βρέθηκε στην ανασκαφή στους Φιλίππους. Ένας τόπος που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα "βορειοελλαδίτικα&qu...