Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Συνδεδεμένοι»: η θεωρία του ελληνοαμερικανού επιστήμονα Νίκου Χρηστάκη

"Συνδεδεμένοι"


Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα η σωτηρία και η ελπίδα έρχεται από ton Ελληνοαμερικανό που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χαιρετίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως το πιο hype trendy σόφισμα της εποχής μας.

Αλήθεια τόσα χρόνια δεν ξέρουμε ότι είμαστε μέλη ενός τεράστιου συμπλέγματος όπου επικοινωνούμε και επηρεαζόμαστε; Το στόμα με στόμα, το «δείξε μου τον φίλο σου», το κολλητιλίκι και τόσα ακόμη που μας δένουν με ανθρώπους και κύκλους δεν τα έχουμε υποστεί; Αλλά το network science μπορεί να εξηγήσει τόσα υποσυνείδητα και τόσα αδιαφανή συναισθήματα, τάσεις και ροπές; Ή μήπως αποτελεί μια virtual παρηγοριά στην ανέλπιδη κοινωνική και ιδεολογική φάση που περνάμε;

Σίγουρα η μεσαία τάξη που κλονίζεται από την περιρρέουσα οικονομική ανασφάλεια να χρειαστεί να εγκαταλείψει το ντιβάνι του Γιάλομ και να παρηγορηθεί με τα σχεδόν αυτονόητα «κυκλώματα» του συμπατριώτη μας.

Όμως οι άλλοι άνθρωποι που είναι συνδεδεμένοι με εργοδότες και ανεργία έχουν άλλες εξηγήσεις για όσα μέλλει να τους συμβούν.

Κάποτε το αποκούμπι μας ήταν ο Καστοριάδης, ο Αξελός, ο Φουκώ. Τώρα τα ετοιματζίδικα αφαλατισμένα ιδεολογικά τερτίπια σαρώνουν τις ακτές μας. Ελπίζω να μην χάψουμε κι αυτήν την παγίδα1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hey,

Do you guys watch movies in theater or on internet? I use to rent DVD movies from [b]Bigflix.com[/b]. Recently I discovered that we can watch all new movies on internet on day, they are released. So why should I spend money on renting movies??? So, can you guys please tell me where I can [url=http://www.watchhotmoviesfree.com]watch latest movie Johnny English Sequel 2010[/url] for free?? I have searched [url=http://www.watchhotmoviesfree.com]Youtube.com[/url], [url=http://www.watchhotmoviesfree.com]Dailymotion.com[/url], [url=http://www.watchhotmoviesfree.com]Megavideo.com[/url] but, Could not find a good working link. If you know any working link please share it with me.


Thanks